Social

Cod galben de ploi, ninsori și viscol în zone din 13 județe; informare de precipitații și vânt, în rest până luni

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenționare Cod galben de ploi, ninsori și viscol, valabilă până sâmbătă după-amiaza în zonele montane din 13 județe, precum și o informare de precipitații însemnate cantitativ în rest, până luni.

Conform prognozei de specialitate, în intervalul 24 februarie, ora 20:00 – 25 februarie, ora 16:00, va fi valabil Codul galben de vremea rea. Astfel, în Crișana și, local, în Banat, Maramureș și în nordul Transilvaniei, precum și la altitudini sub 1.500 de metri în zona Carpaților Occidentali, în vestul Carpaților Meridionali și în nordul Carpaților Orientali va ploua și se vor acumula cantități de apă de 25 – 40 l/mp, iar izolat vor depăși 50 – 60 l/mp.

De asemenea, la altitudini mai mari de 1.700 de metri va ninge, vântul va avea intensificări susținute cu rafale de peste 90 – 100 km/h și va fi viscol.

Județe vizate de atenționarea Cod galben sunt: Suceava, Neamț, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Bihor, Arad, Cluj, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Timiș.

Totodată, în perioada 24 februarie, ora 20:00 – 27 februarie, ora 12:00 va fi în vigoare o informare de precipitații însemnate cantitativ, ninsori și intensificări ale vântului în restul teritorului. Aria precipitațiilor se va extinde treptat dinspre regiunile vestice și va cuprinde aproape toată țara.

Vor fi ploi, iar mai ales la altitudini de peste 1.500 de metri lapovițe și ninsori, însă din noaptea de sâmbătă spre duminică (25/26 februarie) se vor transforma treptat, astfel încât vor predomina ninsorile în vest, nord și centru, precum și în zonele montane unde se va depune strat consistent de zăpadă. Pe toată perioada se vor acumula peste 60 – 80 l/mp, cu precădere în zona Carpaților Occidentali și în nordul Carpaților Orientali și în vestul Carpaților Meridionali.

Vântul va avea temporar intensificări pe creste, cu viteze mai mari pe parcursul zilei de sâmbătă, când rafalele vor depăși 70 – 80 km/h și va fi viscol. Tot atunci vor fi intensificări local și în restul țării, în general de 50 – 60 km/h.

Pentru zona Municipiului București, meteorologii prognozează, până luni, la ora 12:00, o vreme deosebit de caldă pentru această perioadă din an, astfel că temperaturile maxime se vor situa între 15 și 19 grade (valori în general cu 8 – 10 grade mai ridicate decât media climatologică), iar cele minime între 2 și 7 grade. Cerul va avea înnorări temporare, iar probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată din a doua parte a zilei de duminică.

Vântul va sufla slab și moderat, temporar cu ușoare intensificări (rafale în jur de 40 – 45 km/h).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.