Sănătate

Finanțarea secțiilor de terapie intensivă va fi asigurată direct de Ministerul Sănătății

Secțiile ATI vor intra în regim de finanțare direct de la Ministerul Sănătății (foto: arhivă | Mesagerul de Alba)

Finanțarea pentru contractele de service și mentenanță a echipamentelor medicale din secțiile de terapie intensivă va fi asigurată direct de Ministerul Sănătății.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că siguranța pacienților și a actului medical reprezintă o prioritate.

„În urma analizei realizate împreună cu colegii de la Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă, am considerat necesar să actualizăm legislația care reglementează finanțarea acestui sector, pentru a veni în sprijinul unităților sanitare, respectiv pentru a reduce vulnerabilitatea spitalelor din România privind capacitatea funcțională a echipamentelor din ATI”, a declarat Rafila, potrivit unui comunicat remis presei.

În anul 2022, Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Societatea Română de Anestezie Terapie Intensivă, a evaluat situația contractelor de service și mentenanță pentru echipamentele medicale din unitățile sanitare din România, în urma analizei reieșind că în peste 200 de unități sanitare, peste 60% din echipamentele medicale din una dintre cele mai tehnologizate specialități – ATI – nu dețin contracte de service și mentenanță.

În urma evaluării, ministrul Sănătății a demarat procedurile necesare pentru asigurarea finanțării acestor servicii direct de la Ministerul Sănătății în cadrul programului Acțiuni Prioritare – ATI. Modificarea legislativă asigură o finanțare directă pentru aceste servicii și reglementează o serie de aspecte privind calitatea și siguranța actului medical (prin OMS 321/2023, publicat în MO Partea I, Nr. 125).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.