Administrație

Cum a gestionat ISU Alba situația determinată de căderile abundente de zăpadă

De la intrarea în vigoare a codului portocaliu care vizează ninsori abundente și strat de zăpadă consistent, în județul Alba au avut loc mai multe situații la care a fost necesară atât intervenția pompierilor militari cât și a celorlalte instituții implicate în gestionarea acestor evenimente, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Alba.

Intervenția se desfășoară sub coordonarea președintelui Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prefectul județului Alba, Nicolae Albu și este condusă de către comandantul intervenției, Inspectorul Șef al ISU Alba, colonel Ovidiu Costea, în sistem integrat cu implicarea tuturor instituțiilor cu atribuții în astfel de situații, respectiv SDN Alba, Electrica, ISU Alba, IPJ Alba și Comitele Locale pentru Situații de Urgență.

De asemenea, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a fost convocat în sistem online pentru dispunerea masurilor operative de gestionare a situațiilor de urgență care pot apărea pe durata de manifestare a Codului portocaliu, conform Hotărârii CJSU nr.3/2023.

Astfel, începând de sâmbătă, 26 februarie, de la intrarea în vigoare a codului portocaliu, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba a executat următoarele activități:

  • începând cu ora 10:00, s-a dispus activarea Grupei Operative a ISU Alba pentru a monitoriza permanent situația;
  • dislocarea în zona vizată de codul portocaliu, a mai multor echipaje cu drujbe pentru deblocarea drumurilor blocate de aborii căzuți pe carosabil;
  • au fost prealertate toate subunitățile, în vederea ridicării nivelului de operaționalizare a tehnicii din dotare, specifice tipurilor de risc posibile în urma avertizărilor primite.
  • a fost înștiințat fiecare UAT (unitate administrativ-teritorială – nota red.) care se afla sub incidența codului, cu privire la fenomenele meteorologice prognozate și a transmis măsurile ce trebuie luate pentru a preveni evenimentele care ar putea pune în pericol siguranța cetățenilor sau produce pagube materiale.
    Ca urmare a avertizării meteo de ninsori abundente și strat de zăpadă consistent, până la momentul de față, la nivelul județului Alba au avut loc următoarele situații:
  • echipajele de la Electrica au intervenit și intervin cu peste 80 de electricieni din judetele Alba, Sibiu și Bihor, pentru remedierea a 315 PT cu 18.588 utilizatori rămași fără energie electrică;
  • echipaje de la Drumurile Naționale, ISU Alba, Servicii Voluntare pentru Situații de Urgență și echipaje de la IPJ Alba au intervenit pentru degajarea mai multor drumuri din județ blocate de copaci căzuți pe carosabil. (DN 75, DN 74, DN 74 A și DJ762).
  • în sprijinul echipajelor de la Electrica ISU Alba a dislocat o autospeciala UTV autoșenilată în vederea asigurării și facilitării echipajelor pe drumurile greu accesibile pentru remedierea problemelor legate de utilizatori rămași fără energie electrică;
  • ISU Alba dislocat un autocamion cu cârlig cu grup electrogen de 400 KVA de la Detașamentul de pompieri Alba Iulia la Stația de pompieri Câmpeni pentru eventualitatea alimentării cu energie electrică a obiectivelor importante din zona afectată de fenomenele meteorologice.

Totodată, în cursul dimineții au fost suplimentate echipele care intervin în zona Munților Apuseni cu personal din tura liberă și echipaje de la Detașamentul de pompieri Alba Iulia și Detașamentul de pompieri Aiud.

Reprezentanții ISU Alba recomandă evitarea deplasărilor pe timp de viscol și ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, cei în cauză ar trebui să se informeze în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate. De asemenea, înainte de plecare, să se asigureă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulația în condiții de iarnă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.