Economie

Războiul din Ucraina a generat „o enormă reajustare” globală pe piețele energetice

Războiul din Ucraina a generat „o enormă reajustare” globală pe piețele energetice, au semnalat, joi, experții Economist Intelligence Unit (EIU), care estimează că prețurile petrolului vor continua să fie ridicate în 2023, relatează agenția EFE.

La un webinar organizat de EIU, care elaborează rapoarte lunare specializate, a fost analizat impactul pe piața mondială a energiei a conflictului ruso-ucrainean, precum și al redeschiderii economiei Chinei.

Analistul Nicolas Saldias a afirmat că „războiul din Ucraina a generat o enormă reajustare” pe piețele de energie, deoarece, înainte de invazia rusă în această țară, Rusia era cel mai mare furnizor de energie în Uniunea Europeană și UE era cel mai mare client al Rusiei.

Dacă, atunci, 60% din petrolul rusesc ajungea în blocul comunitar și circa 40% din gazele din UE proveneau din Rusia, ca urmare a războiului ambele părți au trebuit “să caute noi piețe” pentru produsele lor.

Rusia și-a majorat exporturile în China, India și Turcia, în timp ce UE le-a crescut pe ale sale, în principal în SUA, și a cumpărat mai mult petrol din Qatar și Orientul Mijlociu.

Din cauza războiului, UE a interzis importurile de petrol pe mare din Rusia, începând din 5 decembrie 2022, și de produse petroliere începând din 5 februarie 2023.

Expertul a preconizat că este de așteptat ca prețurile petrolului să continue să fie ridicate pe tot parcursul anului 2023 și să se apropie de 90 de dolari barilul la mijlocul anului, în timp ce producția va rămâne „plană”.

Saldias a subliniat, pe de altă parte, că redeschiderea economică a Chinei va fi „o forță motrice principală” pentru creșterea economică.

Prețurile în 2023 și 2024 „vor continua să fie foarte ridicate comparativ cu nivelurile istorice”, a adăugat acesta, deși aceste prețuri ridicate „nu se vor transmite la nivelurile de producție”.

EIU estimează că creșterea reală a PIB chinez urmează să accelereze până la 5,7% în 2023, impulsionată de o revenire a consumului privat. Totodată, a semnalat, în acest sens, că China va continua „să absoarbă” petrolul rusesc la un preț redus, dar fără a fi prea dependentă, în timp ce producția rusească de petrol va fi afectată de sancțiuni, „deși s-a dovedit mai rezistentă decât era de așteptat”.

Nu este de așteptat nici ca recuperarea Chinei să impulsioneze producția de petrol la nivel global.

Din discuții a rezultat, de asemenea, că este preconizată „o creștere robustă a consumului de energie regenerabilă în următorul deceniu, de circa 10% în medie”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.