Educație

Legile Educației intră în avizare ministerială. În 23 martie ar trebui să intre în discuția guvernului

Cele două proiecte de legi ale educației, legea învățământului preuniversitar și legea învățământului superior, ar trebui aprobate în Guvern până la data de 23 martie, a anunțat Premierul Nicolae Ciucă.

Proiectele legilor educației vor intra, în perioada imediat următoare, în avizare la nivelul tuturor ministerelor cu responsabilitate în domeniu, astfel încât, în ședința de Guvern din data de 23 martie, să fie aprobate și transmise spre dezbatere și adoptare în Parlament, a anunțat joi prim-ministrul Nicolae Ciucă.

„În ședința de Guvern de astăzi avem mai multe decizii de analizat și de asumat. Una dintre ele este legată de promovarea legilor educației și vom avea în parcursul guvernamental pentru perioada imediat următoare demararea procesului pentru avizare la nivelul tuturor ministerelor cu responsabilitate în acest domeniu.

Sper ca procesul să fie parcurs într-o perioadă de două săptămâni, astfel încât, nu mai târziu de ședința din 23 martie, să aprobăm la nivelul Guvernului pachetul de legi și să le înaintăm Parlamentului spre dezbatere și aprobare”, a precizat Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de Guvern.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat în ședință principalele obiective ale reformelor vizate de noile legi ale educației.

„Măsurile pe care proiectele legislative le propun, reformele, sunt bazate pe viziunea proiectului «România educată» și au fost îndelung dezbătute și, aș spune eu, și așteptate la nivelul societății. Astăzi, într-adevăr, pachetul legislativ intră într-o nouă dinamică: cea a dezbaterii și avizării în cadrul Guvernului interministeriale. Legile sunt publice de la data de 27 februarie, astfel încheindu-se întreg procesul de consultare publică. Am clarificat, deja, principalele direcții de reformă. (…) În primul rând, ne dorim ca tot ceea ce se investește în educație să fie vizibil apoi în valoare adăugată pe care o vedem în clase și în competențele pe care copiii și tinerii le obțin. Ne dorim să investim suplimentar peste tot unde este nevoie. Definim așa-numitele zone defavorizate, care vor deveni prioritare în alocările bugetare. Practic, niciun elev, niciun copil, niciun tânăr nu va rămâne în urmă. Propunem măsuri integrate care afectează toți copiii, de la educație timpurie până la învățarea pe tot parcursul vieții, învățarea adulților”, a arătat Ligia Deca.

Legea învățământului preuniversitar are trei piloni importanți

Ea a menționat că Legea învățământului preuniversitar are trei piloni importanți – unul dintre aceștia fiind creșterea calității în educație și reducerea analfabetismului funcțional.

„Al doilea pilon – creșterea incluziunii, echității și reducerea abandonului școlar. și un al treilea pilon – este reprezentat de integrarea tuturor lecțiilor pe care le-am învățat împreună în perioada pandemiei și a altor situații de criză, pe care țara noastră le-a traversat în ultimii ani”, a completat Deca.

Aceasta a prezentat și câteva elemente privitoare la Legea învățământului superior.

„Ne dorim, în primul rând, comunități universitare bine ancorate în comunitatea internațională, inclusiv prin mobilități susținute financiar și prin proiecte de colaborare în zona academică și în zona cercetării. În condițiile în care aproape unul din doi studenți abandonează studiile universitare, mai ales în prima parte a programelor, propunem măsuri adecvate pentru a combate acest fenomen și pentru a orienta mai bine tinerii pe parcursul lor academic. Consolidăm învățământul centrat pe student, inclusiv participarea tinerilor în procesele decizionale, definim mai bine noțiunile de integritate și etică universitară și întărim procesele prin care asigurăm aceste valori în sistemul de învățământ superior, iar universitățile sunt susținute pentru adaptarea la nevoile din piața forței de muncă”, a explicat Deca.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.