Economie

Cum a ajuns ceapă să coste 8 lei/kg, cel mai mare preț din Europa. Scumpirile vin chiar înainte de sărbători

Ceapa este elementul de bază al tuturor bucătăriilor din lume, cea mai consumată legumă din lume după roșie. În România, ceapa e a patra legumă consumată, după cartof, varză și roșie (potrivit datelor transmise de Statistică). Oricum, ceapa e utilizată în foarte multe feluri de mâncare, de la supe la sosuri sau garnituri (la ficățeii de pui, de pildă).

Scumpirile vin taman înaintea sărbătorilor pascale, când gospodinele se întrec în a găti preparatele culinare, scrie monitorulcj.ro.

Oficialii români spun că, pe lângă problema războiului din Ucraina, care a dus la scăderea semnificativă a exportului de ceapă a ucrainenilor, întreaga Europă s-a confruntat cu o producție de ceapă foarte slabă.

„Pe lângă asta, nu excludem ca vânzătorii să profite de penuria de ceapă și să adauge în preț și o componentă speculativă. Să profite de lipsa de ceapă pentru a-și rotunji veniturile, mai exact”, spune oficialul român, citat de hotnews.ro.

Potrivit acestuia, autoritățile vor demara în curând câteva controale la angrosiști și marii producători pentru a vedea situația exactă a stocurilor de ceapă.

Un secretar de stat din aparatul guvernamental a admis că mulți fermieri nu au mai cultivat anul acesta ceapă după ce anul trecut s-au plâns de prețul prea mic, care nu justifica înființarea de culturi. Acum regretă și s-au apucat în mare grabă să cultive, ceea ce înseamnă că cel mai târziu în toamnă să vedem prețuri „normale” la recolta de ceapă, explică acesta.

În supermarketurile românești, ceapa e fie din Franța, fie din Polonia sau din Olanda. De altfel, Polonia este unul din marii câștigători ai acestei crize a cepei, exporturile lor de ceapă urcând cu 60% din iulie 2022 până în decembrie a aceluiași an.

În România, potrivit datelor INS, consumul de ceapă/ locuitori variază între 20-23 de kg anual.

Prețul cepei în Polonia în decembrie 2022 a fost de trei ori mai mare decât în urmă cu un an. A urcat la 0,85 euro.

În Franța e un euro/kg. În Olanda este 1,19 euro/kg. În Ungaria kilogramul de ceapă e la 1,49 euro. La cehi, ceapa e la 0,93 euro/kg.

În România, la prețul de 8 lei, ceapa a ajuns la 1,6 euro/kg, cel mai mare din zonă.

Marocul și Turcia au oprit unele exporturi de ceapă, la fel ca și Kazahstanul. Filipine a ordonat o anchetă asupra unor posibile carteluri ale producătorilor de ceapă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.