Politică

Limba română va înlocui „limba moldovenească” în toate legile din Republica Moldova

Parlamentul de la Chișinău a avut votul final privind proiectul de lege care înlocuiește sintagma „limba moldovenească” cu „limba română”. Documentul a fost susținut de 58 de deputați.

Parlamentul Republicii Moldova a votat joi în a doua și ultimă lectură proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toate legile Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, informează Deschide.md, Radio Chișinău și Newsmaker.

Documentul a fost susținut de 57 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS, proeuropean) al Maiei Sandu, și de deputatul Gaik Vartanean, de la „Mișcarea Alternativa Națională”, o majoritate de 58 de voturi.

Votul a fost aplaudat în picioare de deputații PAS, în timp ce colegii lor socialiști și comuniști au afișat pancarte cu inscripții care făceau trimitere la sintagma sovietică de „limbă moldovenească”, conform media citate.

Potrivit autorilor, condițiile ce au impus adoptarea prezentelor modificări legislative rezultă, în mod indubitabil, din necesitatea și obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituțională, conținute în actele Înaltei Curți de Jurisdicție Constituțională și care statuează un postulat incontestabil, și anume că limba de stat a Republicii Moldova este limba română.

Modificările vor fi făcute în 30 de zile

Proiectul prevede să fie considerată desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine” în Articolul 13 din Constituție. De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun.

Această lege mai prevedere ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, să se numească de acum înainte „Limba română”.

Proiectul prevede și înlocuirea sintagmei de „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă” din toate actele normative și documentele oficiale.

Agenția Resurse Informaționale Juridice urmează să asigure în „Registrul de Stat al actelor juridice” operarea modificărilor în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție.

Radio Chișinău amintește că, în 2 martie, votul asupra proiectului în prima lectură a provocat altercații și îmbrânceli în parlamentul de la Chișinău între deputații PAS, autorii inițiativei, și cei din opoziția socialist-comunistă. Deputații din opoziția (prorusă) au blocat atunci tribuna legislativului preț de câteva minute încercând să zădărnicească procedura de vot. În timpul ședinței de joi, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au acuzat PAS de încălcarea Constituției, menționând că „limba moldovenească” este limba oficială a Republicii Moldova.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.