
Derapaje „fasciste”, progrese ale antisemitismului, „războaie culturale”: scriitorul Philip Roth se declara îngrijorat de „fragilitatea democrației” americane. La cinci ani după moartea sa, îngrijorările celebrului autor despre viitorul țării sale, mai polarizată ca oricând prin intermediul curentului „trumpist”, au răsunat încă în conștiința publicului care a asistat la un festival organizat în onoarea sa în apropiere de New York, informează AFP.
Reuniți timp de trei zile în Newark, orașul natal al scriitorului Philip Roth și totodată o localitate industrializată și multiculturală din statul New Jersey, zeci de actori, scriitori și profesori universitari au participat la dezbateri, au jucat în spectacole și au lecturat pe scenă fragmente din opera romancierului în fața mai multor sute de spectatori, care au străbătut în autobuze cartierele tinereții sale și au celebrat, duminică, ziua în care scriitorul american ar fi împlinit vârsta de 90 de ani.
Născut pe 19 martie 1933 într-o familie evreiască din clasa de mijloc, venită din Ucraina și Polonia la începutul secolului al XX-lea, Philip Roth a murit în cartierul newyorkez Manhattan pe 22 mai 2018, acoperit de glorie în Statele Unite și în străinătate, dar fără să scape totuși de controverse ce au vizat unele dintre cărțile sale.
Cu un an și jumătate înaintea morții sale, „îmi amintesc că am primit un e-mail de la el, imediat după alegerea lui (Donald) Trump (în noiembrie 2016), în care îmi spunea: ‘da, el va suspenda Constituția’ Statelor Unite”, a povestit istoricul Sean Wilentz în cadrul Festivalului „Philip Roth Unbound”, organizat în colaborare cu New Jersey Performing Arts Center (NJPAC).
Un jurnalist de la revista The New Yorker, Philip Gourevitch, a relatat că în momentul victoriei lui Donald Trump, Philip Roth i-a jurat că „nu a scris niciodată nimic” în romanele sale despre ascensiunea unui populist într-o democrație.
„Trump reprezintă neprevăzutul. Deși, bineînțeles, (Roth) a scris într-o anumită manieră un scenariu” despre alegerea unui miliardar, a adăugat Philip Gourevitch.
Atunci când cel de-al 45-lea președinte american s-a mutat la Casa Albă pe 20 ianuarie 2017, mulți oameni au recitit unul dintre cele mai cunoscute romane ale scriitorului Philip Roth, „Complotul împotriva Americii”, publicat în 2004 și adaptat într-un serial TV în 2020.
Acea ucronie combină fapte istorice autentice și scene imaginare.
Naratorul, copilul evreu Philip Roth din orașul Newark, descrie felul în care Statele Unite se prăbușesc sub autoritarism, “fascism”, antisemitism, deportări și revolte anti-evreiești după victoria fictivă la alegerile prezidențiale din 1940, obținută împotriva democratului Franklin Roosevelt, de aviatorul Charles Lindbergh, un republican pro-nazist, adept al izolaționismului și al sloganului “America first”, folosit ulterior de Donald Trump în campania sa electorală.
„Supremația albilor”
Însă, încă din 2017, Philip Roth negase în presă orice paralelă între Tump, „impostorul total (…) megaloman” înzestrat cu „un vocabular de 77 de cuvinte”, și Charles Lindbergh, „adevăratul rasist, antisemit, adept al supremației albe și simpatizant al fascismului”, dar, mai ales, „un mare erou” al aviației.
Prin romanele sale „Complotul împotriva Americii” (2004), „Pastorala americană” (1997) și „M-am măritat cu un comunist” (1998), scriitorul Philip Roth, înarmat cu „conștiința sa istorică”, își exprima „îngrijorarea pentru fragilitatea democrației noastre”, a declarat editorul Cary Goldstein, coorganizator al festivalului.
În plus, au subliniat organizatorii evenimentului din Newark, „intriga din ‘Complotul împotriva Americii’ încă rezonează cu actualul nostru climat politic și social”.
Semnal al ecoului pe care l-au generat gândurile scriitorului Philip Roth, festivalul s-a desfășurat cu sala complet plină duminică, când spectatorii au ascultat timp de cinci ore lecturi din cele nouă capitole ale romanului „Complotul împotriva Americii”, citite pe scenă, în fața unui pupitru și la microfon – de nouă actori și actrițe, inclusiv de nume sonore din showbiz, precum Cynthia Nixon, Tony Shalhoub, Sharon Epatha Merkerson și Sam Waterston.
Pentru scriitoarea Francine Rose, descrierea puternică pe care Philip Roth o face fricii insidioase a evreilor americani din romanul său arată că “antisemitismul este un fenomen recurent” în istorie și că acesta “nu a fost inventat de Hitler”.
Turbulențe
Conform autorităților americane și asociațiilor evreiești, numărul infracțiunilor și delictelor antisemite a crescut în ultimii ani în Statele Unite, o țară aflată în pline turbulențe ideologice și sociale.
Peisajul politic nu este doar polarizat la extrem între democrații președintelui Joe Biden și baza republicană a susținătorilor lui Donald Trump.
Conservatorii, precum guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis, vor să câștige și „războaiele culturale” în privința armelor de foc, orientării sexuale și identității de gen, multiculturalismului și diversității.
Aceste tensiuni comunitare au fost criticate de Philip Roth în romanul „Pata umană” (2009). Pentru romancierul afro-american Darryl Pinckney, ele reprezintă în Statele Unite din zilele noastre o formă de „delicvescență a burgheziei”.
Pentru admiratorii săi, Philip Roth a descris cu luciditate eșecurile Statelor Unite, în povestiri provocatoare și satirice, cu o reflecție profundă asupra istoriei, identității evreiești, sexualității, îmbătrânirii și morții.
Criticii săi l-au acuzat însă că era totodată misogin, mai ales în timpul apariției mișcării #MeToo în 2017.
Scriitoarea Francine Prose consideră totuși că cititorii trebuie să facă o diferență între „personajele feminine” pe care le-a inventat romancierul Philip Roth și faptul că „bărbatul Philip Roth nu a defăimat nici femeile, nici feminismul”.
Comentarii recente