Social

Biserica din incinta căminului pentru vârstnici din Alba Iulia, sfințită de Arhiepiscopul Irineu

Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, Irineu, a oficiat joi slujba de târnosire a bisericii din incinta Căminului pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia, în prezența beneficiarilor așezământului social și a oficialităților județene și locale.

Potrivit unui comunicat publicat pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei, înaltul ierarh ortodox a săvârșit joi slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfântul Vasile cel Mare” din incinta așezământului social și apoi, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfințite și a rostit cuvântul de învățătură.

„Pe toate persoanele vârstnice din acest așezământ social vă îndemn să aveți încredere în iubirea Mântuitorului Hristos, Cel Care a promis: ‘Eu sunt aici. Nu vă temeți!’ (…). El, Care v-a stat alături până acum în toate clipele vieții pământești, vă va sta alături și în clipa plecării acasă, adică a intrării în viața veșnică și neîmbătrânitoare. La vremea bătrâneții, neputința, boala, singurătatea și suferința sunt micile jertfe, ale căror urmări sunt binefăcătoare fraților noștri din lumea aceasta și din lumea de dincolo. Mulțumiți-I Creatorului pentru vârsta anilor cărunți când puteți ajuta tăcut pe alții și, totodată, puteți dobândi prinos de lumină și de bucurie veșnică”, a spus, potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Irineu.

La finalul slujbei, părintele Daniel Turc, preot capelan în cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice începând cu 2019, a fost hirotesit întru iconom-stavrofor.

De asemenea, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a primit din partea Arhiepiscopului o diplomă „în semn de prețuire și aleasă considerație” pentru sprijinul oferit în ultimii ani în contextul derulării lucrărilor de înfrumusețare a locașului de rugăciune.

La eveniment au fost prezenți și prefectul de Alba, Nicolae Albu, și viceprimarul municipiului Alba Iulia Marius Filimon.

Capela a fost amenajată și dată în folosință în anul 1998. Două decenii mai târziu, în 2018, locașul de rugăciune a fost extins și renovat. Catapeteasma și icoanele care o împodobesc au fost montate în 2020, iar în decursul anului trecut a fost pictat interiorul bisericii.

Căminul pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia este administrat și finanțat de către administrația publică locală, funcționând ca serviciu distinct al Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.