Economie

Ferme urbane. O tânără din Sebeș cultivă microplante, germeni şi plante aromatice

Alexandra Todor participă la Tîrgul Grădinarului din Alba Iulia (foto: Marinela Brumar | Agerpres)

O tânără din municipiul Sebeș, absolventă a Facultății de Industrie Alimentară și cu un masterat în Chimie, și-a deschis o mică fermă urbană în care cultivă microplante, germeni și plante aromatice, folosite tot mai mult nu doar pentru decorarea preparatelor, ci și ca ingrediente în salate, sucuri, sosuri și supe, datorită beneficiilor nutriționale pe care le au.

După ce a constatat că primele microplante cultivate de ea au fost foarte apreciate de către rude și prieteni, Alexandra Todor a primit impulsul necesar să continue, iar după doar câteva luni este prezentă cu un stand la „Târgul Grădinarului”, organizat la Alba Iulia de vineri până duminică. Potrivit organizatorilor, este o premieră prezența la târgul ajuns la cea de-a XIII-a ediție a unui astfel de stand cu microplante, germeni și plante aromatice.

Alexandra Todor a declarat, pentru Agerpres, că a deschis „MicroFarm” la sfârșitul anului trecut, inițiativa plecând de la pasiunea sa pentru industria alimentară și nutriție.

„După o documentare aprofundată, am cultivat primele microplante de ridichi, varză roșie, floarea soarelui și mazăre verde. Acestea au fost foarte apreciate din punct de vedere al gustului și al aspectului lor de către familie, prieteni și cunoștințe și m-a impulsionat să continui”, a spus tânăra de 31 de ani.

Investiția nu a fost foarte mare, însă dacă va trebui să crească producția, atunci va avea nevoie de o automatizare pe viitor și, implicit, de fonduri mai mari.

„Datorită faptului că cresc pe vertical, pe rafturi suprapuse, nu am avut nevoie de o suprafață foarte mare, așa cum e nevoie în agricultura tradițională. Le cultivăm acasă, în sistem indoor, cu temperatura și umiditatea controlate, cu lumini de creștere, fără fertilizatori. Doar din sămânță acestea își trag elementele nutritive”, a explicat Alexandra Todor.

În ceea ce privește valorificarea, tânăra are principali clienți mai multe restaurante din Sebeș și din județul Alba, care folosesc “în sistem mai aprofundat” aceste microplante. Alexandra vrea să cucerească însă și consumatorul individual, deoarece, spune ea, microplantele sunt pline de nutrienți, fiind sănătoase pentru organism.

Un ghiveci poate fi achiziționat cu 6 lei, iar o caserolă, care poate cântări cam 50-60 de grame, cu 10 lei. Sfecla roșie ajunge și la 15 lei.

Cei care ajung la acest sfârșit de săptămână la „Târgul Grădinarului” pot să deguste și să-și achiziționeze microplante de floarea soarelui, de broccoli, de ceapă chives, varză roșie, mazăre verde, lupin, ridichi, creson și altele.

Alexandra Todor ne-a explicat că microplantele sunt legume și cereale tinere, care ajung la o înălțime de maximum 15 centimetri, fiind pline de savoare și elemente nutritive, care oferă culori variate și texturi preparatelor culinare.

Microplantele se obțin din semințe ecologice, nemodificate genetic, fără fertilizatori sau stimulatori, doar prin germinarea acestora în condiții optime de temperatură și umiditate.

Ele sunt utilizate în domeniul culinar, principala piață fiind HoReCa, pentru aspectul, gustul și aroma intensă. Microplantele încep să fie căutate tot mai mult și de cei care vor să mănânce sănătos și să aibă o dietă echilibrată.

Potrivit Alexandrei Todor, microplantele au început să fie folosite în urmă cu patru decenii, inițial doar pentru decor culinar. În 2012 au fost publicate primele cercetări cu privire la proprietățile nutriționale ale microplantelor, fiind numite și „super alimente” sau „alimente funcționale”.

Tânăra menționează și că valorile nutriționale ale microplantelor sunt reprezentate de densitatea mare de nutrienți, de la patru până la 40 de ori mai mulți decât în planta adultă.

De exemplu, microplantele de floarea soarelui, ridichi și mazăre au un efect energizant, cele de linte și coriandru unul hipoglicemic, iar microplantele de muștar, măcriș și ridichi îmbunătățesc digestia și circulația sanguină.

Alexandra Todor a precizat că germenii sunt un aliment popular printre cei care doresc să urmeze un stil de viață sănătos și o alimentație echilibrată.

Organizat de Consiliul Județean Alba, „Târgul Grădinarului” și-a deschis vineri porțile pentru cea de-a XIII-a ediție în latura de vest a Cetății Alba Carolina. Timp de trei zile, de aici pot fi achiziționate semințe, bulbi, butași de trandafiri, viță de vie, plante decorative, arbuști, pomi fructiferi și ornamentali, obiecte decorative, aranjamente florale, vaze și ghivece, îngrășământ organic, mobilier pentru grădină sau terasă, sisteme de irigații, piscine, materiale, accesorii, unelte și echipamente pentru amenajări sau întrețineri grădini.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.