
Vizitatorii „Târgului Grădinarului”, desfășurat de vineri până duminică în Alba Iulia, au putut nu doar să-și achiziționeze produse specifice unui astfel de eveniment, de la butași de trandafiri și plante decorative la îngrășământ organic și mobilier pentru grădină sau terasă, ci și să afle informații despre istoria grădinăritului în Transilvania în urmă cu 150 de ani.
Specialiști ai Muzeului Național al Unirii (MNU) Alba Iulia au întâmpinat publicul cu o expoziție temporară tematică, intitulată „(Fragmente din) Istoria grădinăritului în Transilvania, la sfârșitul secolului al XIX-lea”, completată de ateliere educative și de sensibilizare în privința dezvoltării durabile.
„Am căutat în bazele de date care conțin ziare digitalizate și, la o primă căutare, am descoperit o groază de rezultate despre grădinărit. Am încercat să valorificăm aceste fragmente de presă. Ne-am concentrat pe ultimele decenii ale secolului al XIX-lea în Transilvania, o vreme în care în Transilvania era foarte puternic asociaționismul, activitatea oamenilor în privința ridicării culturale și a dezvoltării prin educație. În această poveste se inserează și grădinăritul”, a declarat Ioana Ursu, muzeograf.
Ea a menționat că au fost expuse fragmente cu circulare publicate în „Telegraful Român” sau „Foaia poporului”, circulare către preoți pentru a sprijini în școli practicarea grădinăritului ca disciplină școlară.
„Sunt fragmente (de ziare – nota red.) care anunță expozițiile de grădinărit care aveau loc în Transilvania, anunțuri de angajare – concursuri pentru posturi de grădinar. Chiar dacă fragmentar, ele ne oferă o călătorie interesantă în trecut în ceea ce se făcea în grădinile din Transilvania acum 150 de ani”, a spus Ioana Ursu.
De exemplu, din presa vremii, cum ar fi „Telegraful Român”, nu lipseau articolele de opinie cu păreri ferme referitoare la grădinărit sau recenzii la lucrările de specialitate despre grădinărit. Cititorii „Gazetei Transilvaniei” erau informați despre „esposiția de gradinăritu” ținută în „Brașovu în 3 octomvre”, ziarul relatând cu lux de amănunte asupra expozanților și „colecțiunilor” lor.
Împletind pedagogia muzeală și cunoștințele despre sustenabilitate, la standul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia din „Târgul Grădinarului” au fost susținute și ateliere educative – „O promisiune verde”, „Mesajul meu verde pentru mediu”, „Cu un puzzle la Târg!”.
„Atelierele educative le-am gândit în ideea de a completa grădinăritul cu partea de sustenabilitate și a-i face pe copii conștienți referitor la aportul pe care-l pot avea ei pentru mediu, prin acțiuni micuțe”, a precizat Ioana Ursu.
Cea de-a XIII-a ediție a „Târgului Grădinarului” a avut loc, timp de trei zile, în latura de Vest a Cetății Alba Carolina, în organizarea Consiliului Județean Alba.
Comentarii recente