Economie

Poșta Română ar vrea să intre pe piața RCA

Poșta Română este interesată de piața RCA, pentru că este totuși un business, dar trebuie să ne gândim cum facem să intrăm în această direcție, a afirmat, miercuri, într-un eveniment de specialitate, Valentin Ștefan, CEO-ul Companiei Naționale „Poșta Română” (CNPR).

„În decembrie, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene ne-a cerut o ofertă pentru un anumit proiect. Sigur că da, am făcut oferta acolo. Am scris niște date tehnice, ca la sfârșitul anului, în decembrie, mi se pare chiar înainte de Crăciun, să spună bun, vrem să lucrăm cu voi, că aveți cea mai bună infrastructură, ați promis cel mai mult, vrem să livrăm prin voi aceste carduri de energie. O provocare logistică fantastică, care presupune nu doar livrarea unui număr impresionant de trimiteri, dar și colectarea de bani de la milioane și milioane de clienți, unii clienți noi pe care nu i-am avut până acum. Odată planul făcut pentru o creștere de 10%, ne dăm seama că a venit alt contract pe care trebuie să-l prioritizăm. Acum, că am stabilizat acest contract, mi-am dat seama că statul român ne cere alt lucru. Avem această problemă a RCA-urilor, ni s-a spus și, evident, suntem interesați, că este totuși un business, dar trebuie acum să ne gândim cum facem să intrăm în această direcție. Bașca, mai avem și o nevoie de modernizare a infrastructurii companiei. Deci, miza Poștei nu este neapărat profitabilitatea companiei în acest moment, deși evident trebuie să facem bani, să ne plătim salariile și să mergem mai departe, ci este mai degrabă de a rezolva aceste probleme fundamentale ale României pe de o parte și, pe de altă parte, modernizarea companiei. Rolul social al Poștei este evident pentru toată lumea”, a menționat Ștefan.

Șeful Poștei Române a admis faptul că instituția pe care o conduce se află „într-o căutare de perspectivă de identitate” și a transmis faptul că principala problemă este că „dăm statului peste 100 de milioane de euro în fiecare an și simțim că nu primim suficient înapoi”.

„Am mers să discutăm cu marii jucători europeni despre tot ce înseamnă coletărie sau alte tipuri de produse în această direcție și am aflat că România, deși este o piață fantastică, avem cel puțin trei companii de curierat. Suntem singura țară din Europa care avem trei companii care au reușit să crească intern și care se bat de la egal la egal cu orice altă companie cel puțin din Uniunea Europeană”, a punctat reprezentantul CNPR.

Întrebat care este bugetul Poștei Române în acest an, Valentin Ștefan a declarat că acesta „este atât cât este nevoie”.

„Vrem să creștem această rețea de modernizare și tehnologizare a companiei, astfel încât să avem să oferim tuturor românilor acces la servicii moderne. În al doilea rând, încercăm să modernizăm compania, să eficientizăm serviciile companiei, tot ce înseamnă de la softuri administrative până la softuri comerciale. Poșta le are vechi de 20 de ani, nu ascundem asta și vedeți zilnic la cozile din oficiile poștale. În al treilea rând, încercăm să creăm această infrastructură comercială, de la centre logistice la cutii poștale digitale”, a punctat Ștefan.

Govnet Conferences a organizat, miercuri, cea de-a X-a ediție a evenimentului „Courier & Postal Services Forum 2023”, la care au participat furnizori de servicii de curierat și poștale, fast deliver și retaileri online, alături de reprezentanți ai autorităților publice.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.