Administrație

Guvernul propune ca programările la instituțiile publice să se facă pe o platformă electronică integrată

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) va înființa Serviciul de programări online (SPO) în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a unei propuneri legislative privind facilitarea accesului cetățenilor la serviciile publice, inițiată de deputați din toate grupurile parlamentare.

Propunerea are drept scop facilitarea accesului cetățenilor la serviciile furnizate de instituțiile publice, organele de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică.

„Prezenta lege reglementează crearea, operaționalizarea și administrarea instrumentului/mijlocului necesar pentru facilitarea accesului cetățenilor la serviciile publice, denumit serviciul de programări online”, prevede proiectul.

Acesta stabilește atribuțiile autorităților și instituțiilor publice cu privire la utilizarea și integrarea în serviciul de programări online, precum și schimbul de date, respectiv atribuțiile autorității publice responsabile pentru crearea, dezvoltarea și administrarea sa.

Legea ar urma să nu se aplice instituțiilor din sistemul național de apărare, ordine publică, securitate națională și justiție.

Potrivit proiectului, SPO reprezintă o platformă electronică integrată care permite persoanelor persoanelor fizice și juridice beneficiare de servicii publice furnizate de instituțiile publice menționate de aceasta să se programeze online.

ADR este desemnată ca unic administrator al SPO și asigură din bugetul propriu integrarea soluțiilor prevăzute în proiect. În vederea asigurării securității cibernetice a SPO, ADR va colabora cu alte instituții cu responsabilități în domeniul securității cibernetice.

SPO va conține toate informațiile, formularele tipizate și descrierea etapelor pentru accesarea serviciilor publice furnizate, precum și informații despre nivelul de digitalizare al serviciilor respective.

Structura și conținutul datelor și informațiilor din SPO se aprobă prin ordin al ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, la propunerea președintelui ADR.

„La momentul actual, România are nevoie de o accelerare a procesului de debirocratizare și de simplificarea proceselor administrative. Pe lângă măsurile luate de Guvern, este necesar să adoptăm măsuri legislative care să faciliteze acest proces. (…) Din punct de vedere al impactului social, se preconizează că, prin introducerea acestei reglementări, se va simplifica procesul obținerii unui serviciu public de către persoane fizice și juridice. Totodată, accesarea serviciilor publice simplificate va crește gradul de accesibilitate al administrației publice pentru persoanele cu dizabilități fizice. (…) În România sunt aproximativ 200.000 de adulți cu handicap fizic, o bună parte dintre aceștia având handicap locomotor pentru care accesarea serviciilor publice poate fi îmbunătățită de simplificarea accesului la acestea”, arată în expunerea de motive deputatul PNL George-Cristian Tuță, în numele inițiatorilor.

Inițiatorii invocă exemplul pozitiv al unor instituții care au implementat deja acest sistem, cum ar fi Serviciul de Pașapoarte sau Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări, dar nu numai. „Introducerea acestui simplu serviciu a redus substanțial durata de așteptare pentru a beneficia de serviciile publice furnizate de aceste instituții”, explică ei.

Propunerea legislativă a fost depusă la Senat, forul decizional fiind Camera Deputaților.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.