Mozaic

Se împlinesc 50 de ani de la primul apel făcut cu un telefon mobil

Primele receptoare de telefonie mobilă era mari și grele (foto: pxhere.com)

La 3 aprilie 1973, la New York, a avut loc un eveniment aparte în istoria modernă a telecomunicațiilor. Martin Cooper, inginer și inventator în cadrul companiei Motorola, a efectuat un apel folosind un dispozitiv telefonic mobil.

În momentul apelului, Martin Cooper se afla pe Sixth Avenue, înconjurat de reporteri, arată edn.com. Destinatarul apelului a fost Joel Engel, angajat al companiei competitoare Bell Telephone Laboratories, care derula un proiect similar. Cooper l-a informat pe interlocutorul său că discuția este purtată prin intermediul unui dispozitiv telefonic mobil.

Aparatul folosit a fost un prototip DynaTAC (Dynamic Adaptive Total Area Coverage), la care Martin Cooper a lucrat împreună cu Rudy Krolopp, colegul său din cadrul Motorola, notează mobilephonemuseum.com.

Dispozitivul cântărea puțin peste 1 kg, avea lungimea de 25 cm, fără a lua în calcul antena, lățimea de aproape 9 cm și 4,5 cm grosime. O convorbire putea să dureze maximum 30 de minute, iar timpul de încărcare a bateriei era de circa 10 ore, potrivit http://www.knowyourmobile.com.

Modelul de telefon mobil DynaTAC 8000X avea să fie aprobat de Comisia Federală pentru Comunicații, în vederea comercializării pentru publicul larg, la data de 21 septembrie 1983. A apărut pe piață în anul următor, cu un preț prohibitiv: 3.995 de dolari, echivalentul a 11.500 de dolari în zilele noastre. Față de prototipul prezentat de Cooper, noua variantă a telefonului mobil cântărea „doar” 790 de grame.

Aparatul putea memora 30 de numere și beneficia de un mic ecran LED care le afișa.

Aspectul și mărimea i-au adus telefonului poreclele de „cărămida” sau „pantoful”.

Telefoanele DynaTAC au continuat să fie fabricate din 1984 până în 1994. Deși au fost permanent îmbunătățite, aceste modele au început să piardă din popularitate în favoarea telefoanelor celulare Motorola MicroTAC. Acestea erau cele mai mici și mai ușoare telefoane celulare la momentul lansării lor, 25 aprilie 1989.

La 3 ianuarie 1996, Motorola a lansat modelul StarTAC, considerat primul telefon mobil cu clapetă, strămoșul smartphone-urilor pliabile de azi. Modelele DynaTAC deveniseră, deja, depășite.

La 50 de ani de la primul apel mobil din istorie, „părintele mobilului”, Martin Cooper, are opinii divergente despre efectele și implicațiile creației sale. Pe de o parte, el consideră că telefoanele inteligente din prezent au un potențial aproape infinit și ar putea într-o zi să ajute chiar și la eradicarea bolilor. Pe de altă parte, Cooper este de părere că am ajuns, poate, dependenți într-o măsură prea mare de aceste gadgeturi. „Sunt devastat să văd oameni trecând strada uitându-se la telefoanele mobile. Și-au pierdut mințile”, a declarat pentru AFP inventatorul în vârstă de 94 de ani, din biroul său din Del Mar, California. „N-o să fiu niciodată, dar niciodată capabil să-mi dau seama cum să folosesc un telefon mobil așa cum fac nepoții și strănepoții mei”, a completat celebrul inginer american.

Ideea realizării unor dispozitive mobile de comunicații apăruse la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, promovată în special de compania Bell System, dar la sfârșitul anilor 1960 aceasta nu reușise decât să instaleze telefoane în mașini, în principal din cauza bateriei lor enorme.

În 2013, Martin Cooper a devenit membru al Academiei Naționale de Inginerie a SUA, prilej cu care a fost distins cu Premiul „Charles Stark Draper” pentru Inginerie. În același an, i-a fost decernat Premiul Marconi, pentru contribuția adusă dezvoltării comunicațiilor mobile, potrivit marconisociety.org.

La 5 ianuarie 2021, Martin Cooper a lansat cartea „Cutting the Cord: The Cell Phone Has Transformed Humanity”, ce cuprinde informații detaliate și inedite despre realizarea primului telefon mobil, precum și cugetările autorului despre impactul pe care invenția sa l-a avut asupra omenirii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.