Economie

Începe sezonul de vară pe Aeroportul Internațional Cluj. Premieră absolută: Wizz Air introduce zboruri spre Antalya

În perioada verii, traficul de pe aeroportul din Cluj-Napoca se va intensifica semnificativ (Foto: Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj)

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță faptul că sezonul de vară 2023 vine cu multe oportunități de călătorie spre destinații din Europa și Orientul Mijlociu, dar și cu creșteri semnificative ale frecvențelor pe mai multe destinații.

Aeroportul Internațional Cluj în cifre

Aeroportul Internațional Cluj continuă să înregistreze creșteri semnificative ale traficului de pasageri, înregistrând în primul trimestru din 2023 aproximativ 600.000 de pasageri, în creștere cu 6% față de trimestrul I al anului 2019, care a reprezentat cel mai bun din istoria aeroportului clujean și în creștere cu 80% față de trimestrul I al anului 2022.

De asemenea, în cursul lunii mai a acestui an se estimează atingerea pragului de 1 milion de pasageri transportați de pe aeroportul clujean, cu lună mai devreme decât în anul precedent.

Noutăți și perspective de dezvoltare a rețelei de rute

Pasagerii Aeroportului Internațional Cluj au în acest moment posibilitatea de a călători spre aproximativ 50 de destinații oferite de către 9 operatori aerieni: Wizz Air, Lufthansa, Turkish Airlines, Lot Polish Airlines, Ryanair, HiSky, Tarom, AeroExpress Regional și AirConnect, iar pe parcursul sezonului de vară se va depăși pragul de 65 de destinații operate de pe aeroportul clujean.

Creșterea traficului de pasageri este susținută în programul de vară 2023 de lansarea/reluarea a 11 rute și începerea operațiunilor pentru o nouă companie aeriană, respectiv AirConnect care operează în prezent zboruri spre Budapesta, iar din 22 iunie 2023 va conecta Clujul de litoralul Mării Negre, prin zborurile spre Constanța, operate cu 2 frecvențe săptămânale, în fiecare joi și duminică.

De asemenea, compania aeriană Aeroexpress Regional își prelungește perioada de operare a zborurilor spre capitala Ungariei, Budapesta, până la finalul lunii august 2023.

Odată cu începerea sezonului de vară 2023, compania aeriană Ryanair a demarat noi zboruri spre 3 destinații din 3 țări europene, respectiv Bruxelles Charleroi (Belgia), Milano-Bergamo (Italia) și Paris Beauvais (Franța), extinzându-și astfel la 5 numărul destinațiilor disponibile de pe Aeroportul Internațional Cluj, alături de zborurile spre Dublin și Londra Stansted.

Creșteri de frecvențe

Sezonul de vară 2023 aduce o conectivitate sporită pentru mai multe rute cu plecare de la Cluj-Napoca spre marile capitale sau orașe europene de interes: București (35 zboruri/săptămână), Londra Luton/Stansted (21 zboruri/săptămână), Milano-Bergamo (17-18 zboruri/săptămână), Munchen (14 zboruri/săptămână), Frankfurt Main/Hahn (13 zboruri/săptămână), Paris Beauvais (11 zboruri/săptămână), Bruxelles Charleroi (11 zboruri/săptămână), Istanbul și Barcelona (7 zboruri/săptămână), Varșovia și Budapesta (6 zboruri/săptămână).

Astfel, odată cu debutul zborurilor Ryanair pe cele 3 rute noi, frecvențele pentru Milano Bergamo au crescut cu un total de 13 frecvențe pe săptămână față de sezonul de iarnă 2023 (+6 Wizz Air si +7 Ryanair), cele pentru Paris Beauvais cu 7 zboruri săptămânale suplimentare (+3 Wizz Air și +4 Ryanair) și cele spre Bruxelles Charleroi (+ 1 Wizz Air și +4 Ryanair) cu 5 zboruri în plus pe săptămână.

De asemenea, în sezonul de vară Ryanair suplimentează zborurile spre cea mai populară rută de pe Aeroportul Internațional Cluj, respectiv spre Londra (Stansted), de la 3 la 4 frecvențe săptămânale, în zilele de luni, miercuri, vineri și duminică. Zborurile Ryanair spre Dublin se mențin în operare cu 2 frecvențe săptămânale, în fiecare luni și vineri, iar ca o alternativă pentru această destinație, compania HiSky crește frecvențele săptămânale de la 2 la 3 și operează zborurile spre Dublin în fiecare miercuri, vineri și duminică.

Operatorul aerian Wizz Air va adăuga în sezonul de vară 2023 încă 6 rute care vor fi operate în completarea celor 34 de rute aflate deja în rețeaua de rute a aeroportul clujean. O premieră absolută din partea companiei aeriene Wizz Air o reprezintă noua rută spre Antalya (Turcia) care va fi operată din 18 mai 2023, cu 2 zboruri săptămânale, joi și duminică.

Malta (Malta) s-a reluat de azi 3 aprilie 2023, cu 2 și chiar 3 zboruri săptămânale în zilele de luni, joi și vineri. De asemenea, Wizz Air va relua operarea zborurilor pe destinațiile de vacanță extrem de apreciate din Grecia – Corfu, din 12 iunie 2023 (Lu și Vi), Creta Chania din 13 iunie 2023 (Ma și Sâ) și Zakynthos din 15 iunie 2023 (Jo si Du) și Spania – Palma de Mallorca din 14 iunie (Mi și Du).

Pentru călătoriile cu conexiuni prin cele mai mari hub-uri Europene, compania aeriană Lufthansa va menține operațiunile de zbor spre Munchen cu 14 frecvențe săptămânale, iar pe parcursul sezonului de vară va dubla numărul zborurilor disponibile spre Frankfurt Main (Germania), de la 6 la 12 zboruri saptămânale.

De asemenea compania aeriană Turkish Airlines va crește cu 3 frecvențe numărul zborurilor disponibile spre Istanbul (Turcia), având astfel zboruri zilnice spre această destinație de pe aeroportul clujean.

Operatorul aerian polonez Lot Polish Airlines a crescut cu 2 frecvențe săptămânale numărul zborurilor regulate disponibile spre Varșovia (Polonia), operându-se astfel până la 6 zboruri săptămânale în sezonul de vară 2023 de pe Aeroportul Internațional Cluj.

Compania aeriană Tarom oferă oportunități de călătorie spre București prin zborurile operate cu 25 frecvențe săptămânale în sezonul de vară 2023, iar compania aeriană HiSky oferă și ea o alternativă la zborurile spre capitala României, București, menținând operarea cu 10-11 frecvențe săptămânale de pe aeroportul clujean.

O creștere semnificativă înregistrează și destinația Tel Aviv, pentru care în sezonul de vară 2023, compania HiSky dublează frecvențele de la 1 la 2 zboruri săptămânale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.