Social

„Nu adormiți cu lumânările aprinse”. Recomandări ale pompierilor de Florii și Paștele Catolic

Pompierii recomandă credincioșilor care sărbătoresc Paștele Catolic sau Floriile Ortodoxe să fie atenți la modul de amplasare a lumânărilor și candelelor în locuințe pentru a evita producerea unor incendii, oferind și sfaturi pentru preoții care oficiază slujbele în această perioadă.

Câteva recomandări pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite în acest sfârșit de săptămână vin din partea reprezentanților Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

  • În locuință, amplasarea lumânărilor și a candelelor aprinse se realizează în suporturi care nu pot lua foc, la distanță de perdele, materiale lemnoase sau electrocasnice, spre exemplu într-o farfurie cu puțină apă;
  • În nicio situație, nu se lasă lumânările sau candelele aprinse nesupravegheate, iar lumânările trebuie stinse pe perioada somnului;
  • Nu se lasă lumânările aprinse sau alte surse de foc la îndemâna copiilor și trebuie acordată o atenție sporită persoanelor vârstnice sau altor categorii vulnerabile privind modul de utilizare a lumânărilor sau candelelor aprinse, astfel încât să fie evitate situațiile în care viața sau bunurile pot fi puse în pericol.

Pentru evitarea producerii unor incidente pe timpul slujbelor, pompierii îi sfătuiesc pe preoți și enoriași să ia următoarele măsuri:

  • Lumânările sau candelele să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau a altor textile, pentru prevenirea aprinderii hainelor sau a părului;
  • Evitarea deplasării cu lumânări aprinse în autovehicule;
  • Parcarea mașinilor în vecinătatea lăcașurilor de cult, fără să blocheze căile de acces destinate autospecialelor de pompieri.

În perioada sărbătorilor prilejuite de Paștele Catolic și de Floriile Ortodoxe, peste 5.000 de pompieri vor fi, zilnic, la datorie.

Pe linie preventivă, pompierii vor derula activități de verificare la lăcașurile de cult unde se preconizează un aflux mare de participanți, precum și la construcțiile destinate cazării persoanelor în incinta mănăstirilor. Astfel de acțiuni vor fi efectuate și la unități turistice sau la obiective care desfășoară activități economice în zonele turistice.

Polițiștii din Alba, mobilizati în acest weekend

În acest weekend, polițiștii din județul Alba vor intensifica acțiunile ce vizează prevenirea și descurajarea oricăror evenimente care ar putea afecta liniștea cetățenilor.

Astfel, zilnic, peste 180 de polițiști de la ordine publică, rutieră, investigații criminale, investigare a criminalității economice alături de polițiști din alte structuri, se vor afla în stradă, în dispozitive mixte de ordine și siguranță publică, precum și în proximitatea lăcașurilor de cult sau de desfășurare a manifestărilor publice circumscrise acestor sărbători.

În activitățile de patrulare vor fi folosite, zilnic, în medie, 90 de mijloace auto.

În Noaptea de Înviere vor fi intensificate activitățile de patrulare și se va acționa pentru menținerea ordinii și siguranței publice și prevenirea evenimentelor negative.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.