Educație

Ministrul Deca: După pandemie a crescut din nou numărul incidentelor de violență școlară

Ministrul Educației, Ligia Deca (foto: Ministerul Educației)

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat luni că după pandemia cu noul coronavirus a crescut din nou numărul incidentelor de violență înregistrate în unitățile de învățământ.

Ligia Deca a afirmat că Ministerul Educației împreună Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și Direcția de Siguranță Şcolară din MAI lucrează la o procedură în așa fel încât să fie tratate „mult mai prompt” cazurile de violență în școli.

„După pandemie a crescut din nou numărul de incidente de violență școlară. Încă de atunci am luat legătura cu Ministerul Familiei, care înglobează Autoritatea pentru Protecția Copilului, am discutat cu MAI care are acea direcție de siguranță școlară și lucrăm la o procedură între cele trei instituții, școală – DGASPC și Direcția de Siguranță Şcolară, în așa fel încât să fie mult mai prompt tratate cazurile de violență în școli. Este important să avem un climat de combatere a violenței în școli. Nu cred că este o chestiune în care vina aparține unei părți sau alteia, cred că este rolul nostru, al tuturor, să combatem aceste fenomene de violență în școli și prin proceduri mai clare – cine greșește trebuie să plătească, însă în același timp garantând drepturile constituționale ale tuturor actorilor implicați. Dreptul la educație este un drept garantat. Trebuie să vedem atunci când avem astfel de cazuri ca cele mediatizate cum reușim ca drepturile individuale să nu afecteze drepturile tuturor celorlalți”, a susținut ministrul Educației, la Timișoara, la o conferință pe tema digitalizării.

Deca a spus că Ministerul Educației împreună cu Asociația Psihologilor din România lucrează la un plan de prevenție privind violența în unitățile de învățământ.

„Avem o colaborare cu Asociația Psihologilor din România. Lucrăm împreună cu ei la un plan de prevenție care să însemne inclusiv campanii de conștientizare De altfel, Ministerul Educației a și lansat încă de anul trecut o campanie numită „Nu sunteți singuri” în ideea în care fiecare actor din școală să simtă că are unde să meargă atunci când avem astfel de cazuri. De asemenea, avem o strategie de educație parentală care a ieșit din dezbatere publică și urmează să fie finalizată împreună cu specialiștii și să poată să fie lansată pentru a fi și susținută cu fonduri”, a arătat Deca.

În opinia sa, este foarte important să existe echipe multidisciplinare care să poată gestiona situațiile de conflict care apar.

„Trebuie să putem prin școli să ne apropiem familiile, fiindcă valorile se transmit și în familie și în școală și în ceea ce privește prevenția cred că este foarte important ca toți specialiștii să avem echipe multidisciplinare. Avem nevoie și de psiholog, și de consilier local, și de polițiști și de cadrele didactice care să aibă competențele necesare pentru a gestiona astfel de situații de conflict. (…) Cred că este foarte important ca fiecare cadru didactic să știe cine are responsabilitate atunci când se întâmplă un astfel de incident. Să știe către cine merge, care sunt sancțiunile, să știe că este protejat și aici foarte important, apropo de statutul cadrelor didactice, cred că este esențial modul în care le arătăm apreciere – dialogul cu familiile sau în școală, cât și în ceea ce privește modul în care finanțăm sistemul educațional”, a explicat ministrul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.