Mozaic

Povestea colecției Batthyaneum. Cum au ajuns miile de volume de cărți, manuscrise și incunabule la Alba Iulia

În 1782 Episcopul Ignatius de Batthyán făcea cea mai mare achiziție din viața sa. A fost o achiziție pregătită cu strategie, cu mult interes, ca într-un roman de aventuri, dezvăluie reprezentanții Bibliotecii Batthyaneum într-o postare a contul de Facebook a instituției.

Potrivit acesteia, achiziționarea celor 8000 de volume de cărți și incunabule, împreună cu colecția de manuscrise, l-a propulsat pe episcopul Batthyány direct în rândul celor mai importanți colecționari din imperiu, mult peste Brukenthal sau Teleki.

„Insistența pe lângă trimisul său la Viena, excelentul bibliotecar și codicolog Emericus Dániel, de a pune ochii pe colecția lui Christoph Bartholomäus Anton Migazzi, Arhiepiscopul imperial al Vienei, întrebările legate de catalogul acestei colecții, grija ca tot planul de achiziție să rămână secret, sacrificiile făcute, intrarea în datorii („multa mihi ipsi subtrahendo coemerim”, spune undeva Episcopul) etc, toate acestea fac din corespondența pe subiect între cei doi un moment unic în istoria Bibliotecii Batthyaneum și pentru destinul ei în Transilvania și în Europa”, spun reprezentanții bibliotecii din Alba Iulia.

Împachetate apoi în 51 de lăzi de lemn, puse pe corabie, pe Dunăre, volumele au ajuns în cele din urmă la Sibiu, iar în final la Alba Iulia. Deși se temea mult de aventura lor pe apă, în cele din urmă a cedat recomandărilor bibliotecarului său, care a mediat tot procesul, mai spun custozii extrem de prețioasei arhive.

„Dacă ținem cont de faptul că secolul Luminilor este secolul în care are loc sistematizarea colecțiilor, fondarea institutelor academice, fondarea muzeelor și a societăților literare, episcopul Ignatius de Batthyán este un avangardist autentic, un iluminist în rând cu oricare dintre numele importante ale celor mai reprezentative figuri din Europa”, mai precizează reprezentanții Bibliotecii Batthyaneum.

Fotografiile au fost realizate de custozii Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.