
Aproape 30 de „pășteni”, adică localnicii care au în acest an misiunea de a pregăti și împărți „paștile” pentru întreaga comunitate, s-au reunit joi în Vinerea, localitate aparținătoare orașului Cugir, pentru a reedita un obicei vechi de câteva decenii, apărut după al Doilea Război Mondial.
Îmbrăcați în costume populare, cei 27 de „pășteni”, adică localnicii care împlinesc în cursul anului vârsta de 60 de ani, s-au întâlnit mai întâi la una din cele două biserici din sat, de unde au plecat apoi în alai către casa „pășteanului gazdă”. Aici, preoții celor două parohii au oficiat o slujbă religioasă, după ce, în cursul serii de miercuri, au făcut și o sfeștanie la casa respectivă.
Aici, după ce au așezat în desagi pâinile necesare pentru „paști” și au adunat vinul, au plecat în procesiune către biserică.
Chiar dacă unii dintre ei sunt stabiliți în țară sau peste graniță, „păștenii” se reîntorc acasă pentru acest obicei.
În Vinerea Mare, ei vor merge la Slujba de Prohod, iar duminică, la Slujba de Înviere, unde va avea loc și împărțitul „paștilor”.
În urmă cu peste 70 de ani, preotul din Vinerea, Ioan Sabău, a stabilit, pentru a elimina eventualele neînțelegeri între localnici, ca „paștele” să fie dat de către sătenii care în cursul anului împlinesc 60 de ani. Obiceiul s-a perpetuat și a fost preluat, în zilele noastre, și de comunitatea din Cugir.
Comentarii recente