Mozaic

„Pietrele vii” din România care cresc și se mișcă singure

Trovanții sunt niște formațiuni numite și concrețiuni de gresie create în straturi de nisipuri, legate între ele printr-un ciment carbonatic (foto: Rezervația Naturală Muzeul Trovanților Costesti | Facebook)

România are o mulțime de obiective turistice care ascund legende misterioase și locuri încărcate de energii. Un astfel de loc se află în județul Vâlcea.

Greu de crezut sau nu, pe teritoriul României există locuri unde realitatea este învinsă de paranormal. Un astfel de loc se află în apropiere de drumul care leagă Râmnicu Vâlcea de Târgu Jiu, în comuna Costești, județul Vâlcea.

În acest loc natura a devenit un adevărat „sculptor”. Este vorba despre Trovanți sau „pietrele vii”.

Științific, trovanții sunt niște formațiuni numite și concrețiuni de gresie create în straturi de nisipuri, legate între ele printr-un ciment carbonatic, datorită apelor calcaroase. Ca formare seamănă cu stalactitele și stalagmitele din peșteri.

Formele stranii care s-au format în urmă cu aproximativ 6 milioane de ani, în comuna Costeşti, au aprins imaginaţia celor care le-au văzut, nu puţini fiind cei care au încercat să explice cum s-au format trovanţii şi să dezlege misterul creşterii acestora în dimensiune la contactul cu apa și momentul în care se mișcă.

Datorită formelor mai mult decât ciudate, trovanții au născut legende printre oamenii simpli. Unele persoane spun că aceste pietre sunt aduse de extratereștrii, alții spun că sunt talismane norocoase.

O altă legendă spune că trebuie să te porți frumos cu pietrele deoarece, în caz contrar se vor răzbuna pe tine. Sătenii spun că aceste pietre trebuie udate, deoarece se spune ca trovanții sunt „pietre care cresc”.

Pietrele care se mișcă

Dar aceste „Pietre vii” sunt capabile și de alte lucruri surprinzătoare. Spre surprinderea multora, se mută singure dintr-un loc în altul. S-ar putea să nu fie foarte vizibile pentru că se mișcă foarte încet.

Oamenii de știință încă nu înțeleg cum acești trovanți se pot dezvolta și migra pe Pământ. Se crede că capacitatea rocilor de a se extinde se datorează unor compuși care alcătuiesc compoziția sa. Apoi a avansat o teorie pentru a explica acest lucru.

„Orice formă de apă bogată în carbonat de calciu este esențială în formarea unui Trovant și aceasta este, de asemenea, cheia pentru a face roca să crească în prezența apei de ploaie. După fiecare ploaie puternică, trovanții absorb mineralele ploii. Mineralele sunt combinate cu substanțele chimice deja prezente în piatră care mai târziu creează o reacție și presiune în interior. Presiunea face ca roca să crească spontan de la centru spre marginile sale și să se înmulțească, cu o rată de depunere de aproximativ 4-5 cm în 1000 de ani”, potrivit hasanjasim.online

Trovanții din Costeşti, arie protejată din anul 2005

Rezervația Naturală Muzeul Trovanților din comuna Costești a fost înființată în 2005 printr-o hotărâre de guvern și are o suprafață de un hectar. Zona protejată este de atunci în custodia Asociației Kogayon, organizația nonguvernamentală de protecție a mediului care numără aproximativ 200 de membri, toți voluntari, și a derulat până în prezent proiecte în valoare de peste 300 000 de euro.

Localitatea Costeşti este singurul loc din Europa unde există o rezervaţie naturală a formaţiunilor geologice care sunt rezultatul unor cimentări produse în urmă cu milioane de ani.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.