Administrație

Cum ar arăta reorganizarea administrativă în Alba? Doar trei comune îndeplinesc standardele de populație

Potrivit normelor de reorganizare cerute de Camera de Comerț și Industrie, Abrudul ar deveni comună (foto: mesageruldealba.ro)

O analiză arată că, dacă mâine ar avea loc reorganizarea cerută de mediul de afaceri, în județul Alba ar mai rămâne doar trei comune din cele 67, iar din 11 orașe ar mai rămâne doar șase. Celelalte cinci orașe și-ar pierde acest statut.

Doar 12% din totalul comunelor de astăzi și puțin peste 50% din orașe și-ar păstra statutul administrativ, dacă mâine ar avea loc reorganizarea teritorial-administrativă a României cerută de mediul de afaceri, conform unei analize realizată de G4Media și Info Sud-Est.

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și mai multe organizații patronale cu sute de membri cer autorităților reorganizarea teritorial-administrativă a țării pentru reducerea aparatului birocratic.

Principalele măsuri cerute sunt:

  • reducerea de la 41 (plus București) la 15 a numărului de județe;
  • redefinirea noțiunii de comună ca localitate cu cel puțin 5.000 de locuitori;
  • redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori;
  • toate instituțiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă.

Analiza arată că, din cele 318 orașe din România, doar 170 au mai mult de 10.000 de locuitori (53,50%), în timp ce din cele 2.862 de comune, doar 12,40% se încadrează între 5.000 și 10.000 de locuitori.

Cum ar arăta reorganizarea administrativ-teritorială în județul Alba?

În județul Alba, modificările care ar apărea ca urmare a reogranizării cerute ar fi următoarele:

  • Din cele 11 orașe din prezent, ar mai rămâne doar șase. Toate aceste cinci orașe ar „retrograda” la statutul de comună.
  • Din 67 de comune, ar mai rămâne doar trei. Astfel, doar trei comune ar mai rămâne în județul Alba, dacă reorganizarea cerută s-ar realiza, fiind vorba doar de localități cu cel puțin 7.000 de locuitori. În prezent, în județ sunt de peste douăzeci de ori mai multe comune.

Orașe care n-ar putea deveni nici măcar comune

  • Trei județe din România nu au nicio comună cu mai mult de 5.000 de locuitori: Caraș-Severin, Hunedoara și Olt. În cazul în care regionalizarea propusă ar avea loc mâine, niciuna dintre comunele celor trei județe nu ar mai exista în forma actuală și ar trebui să se comaseze cu alte localități. De precizat este faptul că Olt este județul cu numărul cel mai mare de comune din România: 104.
  • Tulcea, Brăila și Mehedinți sunt județele care, în cazul unei restructurări, ar rămâne cu un singur oraș, acela fiind municipiul-reședință. În Tulcea și Mehedinți sunt în acest moment câte cinci orașe, iar în Brăila patru.
  • 45 de comune din țară ar deveni, în schimb, orașe, depășind pragul de 10.000 de locuitori. Cele mai multe sunt în Ilfov – 10 și Iași – 6. De asemenea, județele Timiș, Prahova, Constanța, Cluj și Argeș au câte trei astfel de comune, în general cele dezvoltate în zonele metropolitane.
  • În acest moment, în România sunt 38 de orașe care nu mai au nici măcar 5.000 de locuitori, un prag propus de mediul de afaceri pentru a putea avea statutul de comună. Cel mai mic, cu doar 1372 de locuitori, este Băile Tușnad, în Harghita, iar cele mai multe astfel de orașe se află în Vâlcea, nu mai puțin de cinci. Câte trei orașe sub 5.000 de locuitori se află și în Sibiu și Maramureș.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.