Educație

Arhiepiscopul Irineu deplânge „cultura nonvalorilor” și spiritualitatea „golită de adevărul evanghelic”

Aproape 300 de elevi de gimnaziu din întreaga țară, însoțiți de zeci de profesori, au participat miercuri, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, la festivitatea de deschidere a Olimpiadei Interdisciplinare „Cultură și spiritualitate românească” (Limba și Literatura Română și Religie).

Cu acest prilej, Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, Irineu, a oficiat o slujbă de Te Deum.

Referindu-se la acest eveniment cultural-educațional, Arhiepiscopul Irineu a apreciat că, pe lângă acumularea de cunoștințe, sunt de mare folos în școala românească atât credința în Dumnezeu, cât și formarea caracterului moral.

„În societatea noastră postmodernă, marcată de tendințe secularizante și de indiferentism religios, ne confruntăm cu o cultură a nonvalorilor și cu o spiritualitate golită de adevărul evanghelic. În felul acesta, tot mai mulți creștini devin victime ale hedonismului, materialismului, ateismului, egoismului și insensibilităților față de semenii lor. Iată de ce consider că, pe lângă acumularea de cunoștințe, sunt de mare folos în școala românească atât credința în Dumnezeu, cât și formarea caracterului moral. Nu poate fi omul, cu adevărat, cult și spiritual dacă nu pune la prezidiul existenței și devenirii sale pe Domnul Hristos”, a spus Arhiepiscopul de Alba Iulia.

Pe lângă elevii și profesorii participanți, la ceremonie au fost prezenți Vasile Timiș – inspector general în cadrul Ministerului Educației Naționale, preotul George Jambore – inspector patriarhal în cadrul Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române, reprezentanți ai administrației județene și locale.

Desfășurarea propriu-zisă a Olimpiadei are loc, joi și vineri, la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ştefan” din Alba Iulia. Sâmbătă, Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia va găzdui festivitatea de premiere și ceremonia de încheiere a Olimpiadei.

Competiția este de natură interdisciplinară și interconfesională, disciplina în sine promovând interferența noțiunilor de Limba și literatura română și Religie.

Potrivit organizatorilor, Olimpiada este o competiție de excelență care se adresează elevilor de gimnaziu care dețin abilități de documentare, de lectură și de interpretare a mesajului textului literar cu tematică sacră și a textului nonliterar despre lume, având aptitudini, înclinații și interese deosebite pentru disciplinele Limba și literatura română și Religie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.