Mozaic

Papagali învățați să efectueze apeluri video au dezvoltat prietenii la distanță

O echipă de oameni de știință din Statele Unite și Scoția a învățat mai mulți papagali să efectueze apeluri video și, ca urmare, păsările au dezvoltat relații de prietenie la distanță, relatează UPI.

Echipa de cercetători, compusă din oameni de știință de la Universitatea Northeastern și Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) din Statele Unite și de la Universitatea din Glasgow, a publicat rezultatele unui studiu care a vizat îmbunătățirea vieții papagalilor crescuți pentru companie.

Păsările de companie au învățat să sune din clopoțel, acțiune în urma căreia un îngrijitor le aducea o tabletă. Papagalii își foloseau apoi ciocurile pentru a selecta o fotografie a unei alte păsări pe ecran și a iniția astfel un apel video.

În timpul acestor apeluri, papagalii au prezentat comportamente care le imitau pe cele ale păsărilor din sălbăticie, a indicat echipa de oameni de știință.

„Ceea ce ar face cealaltă pasăre, ar face și ei, cântând”, a declarat pentru postul WHDH-TV Jennifer Cunha, specialistă în comportamentul papagalilor la Universitatea Northeastern. „Așadar, am văzut o mulțime de comportamente naturale între cele două păsări, chiar dacă între ele exista un paravan”, a adăugat ea.

Potrivit cercetătorilor, papagalii au început să dezvolte relații de prietenie prin intermediul apelurilor video, dând dovadă de anumite preferințe, efectuând în mod repetat apeluri video acelorași companioni la distanță. „Au început să apară niște dinamici sociale puternice”, a declarat Rebecca Kleinberger, profesoară la aceeași universitate pentru Northeastern Global News.

Studiul sugerează că apelurile video între papagali crescuți pentru companie pot îmbunătăți comportamentul și viața acestora, în special în cazul exemplarelor care sunt singurele păsări din locuință.

„Când sunt ținuți ca animale de companie, de foarte multe ori sunt singura pasăre din gospodărie”, a declarat Kleinberger pentru postul CBC Radio. „Ei nu au posibilitatea să-și dezvolte propria identitate de specie”, a explicat cercetătoarea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.