Educație

Încep înscrierile în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2023-2024. Cererile pot fi completate online sau direct la școală

Înscrierea copiilor la școală, în anul 2023-2024, începe săptămâna aceasta. Ce trebuie să știe părinții celor care merg în clasa pregătitoare?

Înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor se face în două etape, în anul școlar 2023-2024. Prima etapă începe miercuri, 3 mai și constă în depunerea de către părinți a cererilor de înscriere la școli. Înscrierile se încheie în 18 mai 2023, iar rezultatele primei etape vor fi afișate la sfârșitul aceleiași luni.

În a doua etapă, cererile se vor depune până spre mijlocul lunii iunie, iar listele finale vor fi afișate în 15 iunie 2023. Cererile pot fi transmise online, prin poștă sau depuse direct la secretariatul școlii.

Calendarul înscrierii copiilor la școală în anul 2023-2024

Calendarul înscrierii copiilor în clasa pregătitoare, în anul școlar 2023 – 2024, este cuprins în Ordinul Ministerului Educației 3.704/2023. Concret, calendarul stabilește următoarele date pentru înscrierea copiilor la școală.

Prima etapă de înscriere

 • pe 30 martie 2023 s-au afișat circumscripțiile școlare și planul de școlarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate, la fiecare unitate de învățământ, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, și pe site-ul inspectoratului școlar;
 • în 4 aprilie 2023 au fost anunțate, prin afișare la sediul școlii sau/ și pe site-ul acesteia, a criteriilor specifice de departajare a copiilor;
 • în perioada 5 – 26 aprilie 2023 s-a făcut evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc șase ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2023 și eliberarea recomandării pentru înscrierea în învățământul primar;
 • în intervalul 3 – 18 mai 2023 , părinții pot completa cererile-tip de înscriere, online sau direct la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor;
 • pe 30 mai 2023 sunt repartizați copiii la școli, cu ajutorul unei aplicații informatice;
 • pe 31 mai 2023 se publică, la școli și pe site-ul inspectoratului școlar, listele ce conțin candidații înmatriculați și numărul de locuri rămase libere.

Etapa a doua de înscriere

 • pe 5 iunie 2023 are loc comunicarea, prin afișare la unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborate de inspectoratul școlar;
 • între 6 și 12 iunie 2023 se poate depune/ transmite cererea-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă;
 • pe 15 iunie 2023 are loc afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale pentru clasa pregătitoare.
 • Regulile înscrierii copiilor în clasa pregătitoare
 • Autoritățile au publicat anul acesta doar calendarul înscrierii în clasa pregătitoare, formularele (cererile) și regulile rămânând cele din anul școlar 2022 – 2023, cuprinse în Ordinul 3.445/2022. Astfel, după cum scrie în metodologie, „părinții ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani până la data de 31 august inclusiv au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare”.

E de reținut că înscrierea în învățământul primar a unui copil nu este condiționată de frecventarea grupei mari a grădiniței.

Părinții ai căror copii împlinesc în acest an vârsta de șase ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie inclusiv pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul de dezvoltare al celor mici este corespunzător. Evaluarea dezvoltării se face la centrele județene de resurse și asistență educațională doar în cazul copiilor care nu au fost la grădiniță sau care vin din străinătate.

Dacă cei mici au frecventat grădinița, înscrierea în clasa pregătitoare se face la solicitarea scrisă a părinților, în baza recomandării eliberate de unitatea de învățământ cu nivel preșcolar (practic, grădinița face evaluarea dezvoltării lor).

Părinții ai căror copii împlinesc anul acesta vârsta de șase ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie inclusiv și care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare pentru următorul an școlar sau ai celor al căror nivel de dezvoltare nu este corespunzător pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare vor fi consiliați pentru a-și înscrie copiii la grădiniță, în grupa mare.

Părinții, obligați să înscrie copiii la cea mai apropiată școală

Şcoala de circumscripție este, potrivit ordinului ce conține metodologia de înscriere la școală, unitatea școlară aflată în proximitatea domiciliului elevului, iar totalitatea străzilor arondate unității școlare formează circumscripția acesteia.

Fiecare școală trebuie să încarce pe site-ul propriu informații despre străzile/ adresele arondate, numărul de clase pregătitoare alocate, modalitatea de stabilire a numărul de locuri libere ori criteriile de departajare generale și specifice (care sunt utilizate în cazul în care numărul de opțiuni pentru respectiva unitate de învățământ este mai mare decât numărul de locuri libere).

Totodată, școala trebuie să publice și informații care să permită părinților să cunoască activitatea specifică clasei pregătitoare din cadrul respectivei școli, cum ar fi posibilitatea organizării procesului de învățământ în cadrul unei grădinițe aflate în structura școlii sau în consorțiu cu școala, posibilitatea organizării programului „Şcoală după școală” sau fotografii ale spațiului în care se desfășoară activitatea la clasa pregătitoare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.