Administrație

Anchetă internă la Primăria Alba Iulia, după publicarea CNP-urilor contribuabililor din municipiu pe site-ul instituției

O anchetă internă a fost declanșată la Primăria municipiului Alba Iulia după ce pe site-ul instituției au fost publicate mai multe liste ce conțineau codurile numerice personale ale tuturor contribuabililor din oraș, fiind încălcat astfel Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR).

„Ieri, în jurul amiezii, colegii de la Direcția de Venituri au publicat pe site-ul Primăriei, pe www.apulum.ro, o listă cu persoanele fizice din Alba Iulia. Problema a fost că acea listă, dintr-o eroare, conținea și codurile numerice personale”, a declarat, joi, presei, viceprimarul Marius Filimon.

Lista, de fapt patru liste, conțineau în jur de 45.000 de poziții. Practic, au fost publicate numele tuturor contribuabililor din Alba Iulia care dețin o proprietate sau alte bunuri pentru care achită taxe.

Potrivit acestuia, în maximum o jumătate de oră, perioadă în care au fost accesate de 46 de ori, cele patru liste au fost șterse de pe site.

„A fost o eroare umană, pe care, bineînțeles, o regretăm. Am încercat să o remediem foarte repede, 30 de minute estimăm că a fost timpul maxim în care au stat pe site acele liste. Au fost 46 de accesări în acest timp”, a spus viceprimarul.

Marius Filimon a explicat că sunt mai multe departamente care pot să urce materialele pe site. În cazul de față, potrivit viceprimarului, dispoziția către inspectorul IT pentru a urca listele pe site a fost dată de către directorul Direcției de Venituri.

Filimon a menționat că în cursul zilei de joi Primăria va sesiza și Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

„Este o anchetă internă, să vedem cine a greșit, de ce a greșit”, a conchis viceprimarul.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Flaviu Buta, a explicat că, potrivit Codului de Procedură Fiscală, acele liste trebuiau să conțină nume, prenume, adresa fiscală și numărul de ordine intern al instituției, însă, în plus, aveau și CNP-urile.

De asemenea, a fost publicată și lista cu persoanele juridice, dar acestea nu intră sub incidența GDRP.

„Conform regulamentului intern al primăriei, (persoana vinovată – nota red.) riscă de la mustrare scrisă până la desfacerea contractului de muncă”, a precizat Buta.

Pe site-ul Primăriei Alba Iulia a fost publicat miercuri un Anunț colectiv pentru comunicarea prin publicitate a deciziilor de impunere pentru anul 2023, respectiv pentru contribuabilii persoane fizice și persoane juridice care conțin bunuri impozabile pe raza municipiului. Au fost atașate câte patru fișiere pentru persoane fizice și patru pentru persoane juridice.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.