Mozaic

Ziua încoronării noului monarh al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

Abația Westminster din Londra (fotografie de arhivă)

Regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și regina consoartă Camilla vor fi încoronați sâmbătă la Abația Westminster din Londra, în cadrul unei ceremonii oficiale care se așteaptă să fie urmărită în întreaga lume, transmite trimisul special al Agerpres, Dana Purgaru.

Încoronarea noului monarh britanic va include o ceremonie religioasă, înrădăcinată în tradiția monarhică seculară, și trei zile de festivități în Marea Britanie, de sâmbătă până luni, declarată zi liberă.

Sâmbătă dimineață, începând de la ora locală 6:00, vor fi deschise publicului zonele de vizionare de-a lungul traseului celor două procesiuni prin centrul Londrei. De asemenea, ceremoniile vor putea fi urmărite în direct pe mai multe ecrane mari, amplasate în Hyde Park, The Green Park și St. James’s Park.

La ora locală 10:20, regele Charles și regina consoartă vor începe prima procesiune, denumită „Procesiunea regelui”, de la Palatul Buckingham către Abația Westminster cu „Trăsura de Stat pentru Jubileul de Diamant”, cea mai recentă achiziție a Grajdurilor Regale, construită în Australia și utilizată pentru prima dată de regina Elisabeta a II-a în 2014. La procesiune vor participa circa 200 de membri ai forțelor armate britanice.

Procesiunea va continua pe bulevardul The Mall, va ajunge în Trafalgar Square după ce va trece pe sub Admiralty Arch și va coti spre bulevardul Whitehall, ajungând apoi la Parliament Square, în apropierea căreia este situată Abația Westminster.

Străzile de pe traseul procesiunii, pe care sunt așteptate mulțimi de curioși care vor încerca să surprindă momentul istoric, vor fi flancate de peste o mie de forțe de ordine.

Procesiunea se va întinde pe o distanță de puțin peste 2 kilometri – aproximativ un sfert din lungimea procesiunii organizate cu ocazia încoronării regretatei regine Elisabeta a II-a, în 1953, care a inclus Piccadilly Street, Oxford Street și Regent Street și a durat două ore.

În jurul orei 10:53, regele și regina vor sosi la Abația Westminster. Ceremonia urmează să înceapă la ora locală 11:00 și va dura aproximativ o oră sub conducerea arhiepiscopului de Canterbury Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii Anglicane.

Odată intrat în Westminster Abbey, înainte de a depune jurământul, regele Charles al III-lea, în vârstă de 74 de ani, va fi prezentat și aclamat de publicul format dintr-un număr limitat de 2.000 de invitați (lideri străini, capete încoronate, politicieni, societate civilă) – mult mai puțini comparativ cu cei 8.000 prezenți la încoronarea reginei Elisabeta a II-a.

Apoi, Charles, așezat pe tronul regelui Edward, va primi ungerea cu ulei sfânt din partea arhiepiscopului, apoi atributele regale: mantia regală, globul (un glob de aur pe care se află o cruce), sceptrul și coroana regală Sfântul Edward, piesa centrală a bijuteriilor Coroanei britanice, care va fi așezată pe capul suveranului. Membrii familiei regale îi vor aduce apoi un omagiu.

Momentul încoronării va fi marcat prin salve de tun trase din 13 locații din Marea Britanie, inclusiv din Edinburgh, Cardiff și Belfast, dar și de pe nave ale Marinei Regale Britanice aflate în larg.

După ce vor fi unși rege și regină, Charles și Camilla vor începe, de la ora 13:00, cea de-a doua procesiune, denumită „Procesiunea încoronării”, mai fastuoasă.

La procesiunea de întoarcere vor participa aproape 4.000 de bărbați și femei din forțele militare britanice, evenimentul regal istoric fiind cea mai amplă operațiune ceremonială de acest gen din ultimii 70 de ani. Numărul forțelor militare prezente va fi doar o fracțiune din cel văzut la ceremonia de încoronare din 1953.

Palatul Buckingham (fotografie de arhivă)

Regele Charles al III-lea și regina consoartă Camilla vor călători înapoi spre Palatul Buckingham cu tradiționala „Gold State Coach”, trăsura de aur veche de 261 de ani, care transportă suveranii britanici în timpul evenimentelor majore.

La ora 13:45 regele și regina vor primi un salut regal în grădina Palatului Buckingham, urmat de trei urale din partea personalului de serviciu adunat pe terasa vestică.

Regele, regina și membri ai familiei regale vor apărea pe balconul Palatului Buckingham, de la ora 14:15, pentru a urmări cele peste 60 de avioane și elicoptere ale forțelor militare britanice care vor survola centrul Londrei, dar și pentru a saluta mulțimea.

Regele Charles al III-lea, fost prinț de Wales, a preluat tronul Marii Britanii și Irlandei de Nord, devenind șeful de stat al Regatului Unit, precum și al altor 14 țări, inclusiv Canada, Australia și Bahamas, la moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a, la 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.