Mozaic

Manuscris „Luntrea lui Caron” a lui Lucian Blaga, expus la Sala Unirii din Alba Iulia

Un manuscris ce conține o primă formă a operei „Luntrea lui Caron” a lui Lucian Blaga poate fi văzut la Sala Unirii din Alba Iulia de marți până în Noaptea Muzeelor.

„Cu ocazia împlinirii a 128 de ani de la nașterea lui Lucian Blaga, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia expune la Sala Unirii un inedit manuscris aparținând poetului. Manuscrisul conține o primă formă a operei ‘Luntrea lui Caron’ și poate fi văzut la Sala Unirii începând de astăzi, 9 mai 2023, până în data de 13 mai (Noaptea Muzeelor)”, au anunțat, marți, pe pagina de Facebook, reprezentanții muzeului din Alba Iulia.

Lucian Blaga și-a prefigurat propria înmormântare în „Luntrea lui Caron”, alegându-și locul și direcția de așezare a mormântului cu vederea spre Râpa Roșie, monument al naturii. Testamentul lui Lucian Blaga, transmis prin romanul cu tentă autobiografică, a fost nesocotit însă, astfel încât, la o jumătate de secol de la trecerea în neființă a celui care a crezut cu tărie că „veșnicia s-a născut la sat”, la doar câțiva metri de mormântul acestuia, din curtea bisericii din Lancrăm, a fost ridicată o sală de sport care obturează orizontul spre Râpa Roșie. Încă de la demararea construcției, în 2004, importanți oameni de cultură au protestat față de „desfigurarea” și „profanarea” locului, susținând în plus că sala de sport a fost construită în zona de protecție a mormântului, înscris în Lista Monumentelor Istorice din 1992 ca monument cu valoare memorială.

Al nouălea și cel mai mic dintre copiii preotului Isidor Blaga, Lucian Blaga s-a născut în Lancrăm în 9 mai 1895. Filosoful, dramaturgul și diplomatul Lucian Blaga a murit la Cluj-Napoca, în 6 mai 1961, fiind înmormântat în ziua în care ar fi trebuit să aniverseze 66 de ani, în cimitirul din curtea bisericii din Lancrăm, unde aproape toți cei care își dorm somnul de veci aici sunt din familia Blaga.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.