Politică

Ordonanța privind gestionarea și controlul cheltuirii banilor publici va fi adoptată vineri

Ordonanța de urgență privind gestionarea și controlul cheltuirii banilor publici va fi adoptată într-o ședință de guvern care va avea loc vineri, a anunțat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

„Astăzi, pe agenda de lucru a Guvernului avem mai multe proiecte de lege și hotărâri de guvern. Doresc să fac referire la proiectul de ordonanță de urgență privind gestionarea și controlul cheltuielilor publice. Nu vom lua decizia în ședința de guvern de astăzi, vom desfășura o ședință de guvern vineri pentru adoptarea acestei ordonanțe de urgență. Am considerat că este oportun să asigurăm timpul necesar pentru transparența publică, pentru dezbatere și, în final, să avem toate elementele care să ne asigure că vom lua o decizie foarte bună”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, în cadrul ședinței.

El a subliniat că prin această ordonanță, Guvernul nu face altceva decât să chibzuiască banii publici și să mențină un control asupra cheltuielilor.

„Aici discutăm de măsuri care vizează bunurile și serviciile, asigurând, totodată, derularea investițiilor, fără a afecta bugetul alocat în acest sens. Fondurile alocate pentru bunuri și servicii vor fi reduse cu 10%, aici discutăm despre cheltuielile pentru autoturisme, pentru mobilier, pentru aparatură birotică”, a precizat Ciucă.

Premierul a menționat și măsura prin care se va asigura introducerea lanțului scurt de aprovizionare de la fermieri la consumatori.

„Am analizat și, cu cât numărul de intermediari este mai mic, cu atât sprijinim producătorul și asigurăm un preț echitabil pentru consumatori”, a mai declarat Ciucă.

El a menționat că în cuprinsul proiectului de act normativ se regăsesc și măsuri care vizează diminuarea cu 50% a posturilor de consilieri în rândul aparatului demnitarilor publici și, de asemenea, limitarea la două mandate pentru o persoană în consiliile de administrație.

Totodată, premierul a arătat că vor fi suspendate, pentru acest an, angajările în instituțiile și autoritățile publice prin aceeași ordonanță de urgență.

„Excepție fac domeniile sănătate și educație, pe care le considerăm pilon de bază pentru dezvoltarea societății noastre și, de asemenea, vom asigura atenția cuvenită la nivelul Guvernului pentru ca activitatea în aceste două sectoare să se desfășoare cât se poate de normal”, a mai anunțat Ciucă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.