Mozaic

Lucian Blaga este elogiat la Sebeș. Programul celei de XLIII-a ediții a Festivalului Internațional „Lucian Blaga”

Festivalul Internațional „Lucian Blaga”, ajuns la cea de-a XLIII-a ediție, organizat de joi până duminică în Sebeș, va debuta și se va încheia cu câte un spectacol de teatru, potrivit programului dat publicității de către Primăria municipiului Sebeș.

Astfel, joi, la Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, va fi prezentat spectacolul de teatru „Plastilină”, de Vasili Sigarev, în regia lui Florin Coșuleț, cu studenți ai secției de Artă Dramatică, Facultatea de Litere și Arte – Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Ziua de vineri debutează cu un pelerinaj la statuia lui Lucian Blaga și la mormântul scriitorului din curtea bisericii din Lancrăm, unde va fi oficiată, de asemenea, și o slujbă de pomenire.

Deschiderea oficială a festivalului este programată la ora 11,00 la Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm, cu „Nebănuitele trepte”, momente artistice regizate de actorul Florin Coșuleț cu studenți ai secției de Artă Dramatică de la Universitatea din Sibiu, și cu „Arhaic”, o expoziție de fotografie a actorului sibian Jeno Major.

Tot la Casa Memorială „Lucian Blaga” se va desfășura vineri, precum și sâmbătă, o sesiune de comunicări științifice.

La Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș vor fi, tot vineri, lansări de carte, iar în Parcul Tineretului vor avea loc “întâlniri majore” ale publicului cu artiștii invitați în cadrul celei de-a XLIII-a ediții a Festivalului Internațional “Lucian Blaga”, Dorel Vișan, Florin Coșuleț, trupele Arhaic și Pop Folklorica.

Sâmbătă, la același muzeu, se vor desfășura un concurs de recitare de poezie și festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului național de creație literară și artă plastică “Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor!”.

Seara, în Parcul Tineretului, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Brașov va susține un concert.

În ultima zi a festivalului, la Muzeul Municipal „Ioan Raica” sunt programate o lansare de carte pentru copii, „Ce aude unicornul. Îndemn de poveste” (volum colectiv), o expoziție de artă plastică a elevilor Colegiului Național „Lucian Blaga”, „Liniște” – momente lirice și muzicale și o expoziție națională de artă plastică, realizată parteneriat cu Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România.

În încheierea festivalului, la Centrul Cultural “Lucian Blaga” Sebeș va fi prezentată duminică seara o producție a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, spectacolul „Doi pe un balansoar”, în regia lui Dan Glasu.

Lucian Blaga este omagiat de peste patru decenii la Sebeș prin organizarea unui festival internațional.

Organizatorii festivalului sunt Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.

Filosof, poet, dramaturg și eseist, Lucian Blaga s-a născut la 9 mai 1895, în localitatea Lancrăm. A murit la 6 mai 1961, la Cluj-Napoca, fiind înmormântat în localitatea natală.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.