Politică

Președintele SUA, sub tirul republicanilor: Pe când vicepreședintele Biden dădea României lecții, Hunter Biden primea de acolo peste un milion de dolari

Congresmeni republicani au declarat miercuri că membri ai familiei președintelui american Joe Biden și asociați ai lor au primit într-un mod total lipsit de transparență aproape 10 milioane de dolari din partea unor companii străine, în special chineze și române, informează AFP și EFE.

Aceste acuzații se înscriu într-o campanie mai veche ce vizează afacerile controversate ale lui Hunter Biden, fiul președintelui democrat, notează France Presse.

Dreapta îl acuză pe Hunter Biden că a profitat de numele și de agenda de relații a tatălui său, când acesta era vicepreședinte al lui Barack Obama (2009-2017), pentru a încheia contracte dubioase în mai multe țări, continuă sursa citată.

Într-un raport publicat miercuri, congresmenii republicani din cadrul unei comisii parlamentare însărcinate să supervizeze executivul dau acum asigurări că și alți membri ai familiei, printre care fratele sau nora președintelui, au făcut afaceri în China sau în România.

Congresmenii se bazează pe extrase de cont obținute datorită atribuțiilor de a ancheta ale comisiei lor și explică faptul că apropiați a lui Joe Biden au înființat o rețea nebuloasă de firme pentru a disimula originea fondurilor.

Potrivit EFE, una dintre aceste firme, Robinson Walker, înființată în 2008, a primit 3 milioane de dolari de la compania Cypriot, controlată de omul de afaceri român Gabriel Popoviciu, condamnat definitiv în România, în 2017, la 7 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa.

Numai în 2017, potrivit calculelor, companii chineze au transferat către familia Biden și către labirintul său de companii „milioane de dolari”. Această cifră nu include și plățile dinspre Ucraina, Mexic, România, Oman, Kazahstan și alte afaceri pe care comisia le semnalează de asemenea în această anchetă, scrie EFE.

„Lipsa de transparență ce înconjoară afacerile familiei Biden în străinătate pune probleme importante pentru securitatea națională”, scriu congresmenii republicani.

„Pe când vicepreședintele Biden dădea României lecții de etică și împotriva corupției, Hunter Biden primea (…) peste un milion de dolari din partea unei companii controlate de un român acuzat de corupție”, exemplifică parlamentarii americani în raportul de miercuri.

Raportul lor nu impută nicio acțiune ilegală lui Biden și nu stabilește nicio legătură directă cu președintele american. Însă, în cadrul unei conferințe de presă, congresmanul Byron Donalds s-a declarat convins că „Joe Biden era la curent”.

Într-un comunicat, congresmenii democrați din cadrul comisiei își acuză colegii republicani că „au ales informații eronate”.

În ceea ce privește Casa Albă, ea a apreciat drept „absurd” să fie acuzat Joe Biden că servește intereselor Chinei, „în baza unor acuzații nefondate și atacuri personale”, însă fără a intra în detalii.

Afacerile și escapadele lui Hunter Biden, care a suferit multă vreme de o dependență de droguri, constituie o “verigă slabă” pentru Joe Biden, care, la 80 de ani, a anunțat de curând că va candida pentru un nou mandat în 2024.

Însă președintele nu l-a abandonat niciodată pe Hunter Biden. “Fiul meu nu a făcut nimic rău, eu am încredere în el”, a declarat Joe Biden la începutul lui mai, chiar dacă acesta din urmă este amenințat de o anchetă a justiției federale pentru fraudă fiscală.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.