Sănătate

Chiar cu un aspect normal, pielea poate ascunde cancerul

Pielea fără pete vizibile poate prezenta modificări ale ADN-ului, cauzate de expunerea la soare, care ar putea duce la cancer.

Un studiu realizat de oameni de ştiință de la Universitatea din Queensland (UQ), arată că pielea fără pete vizibile poate prezenta modificări ale ADN-ului, cauzate de expunerea la soare, care ar putea duce la cancer, scrie agerpres.ro.

Studiul, publicat miercuri în jurnalul Science Advances, a analizat corelația dintre antecedentele maligne la nivelul pielii unei persoane şi numărul de mutații descoperite pe pielea „cu aspect normal”.

„Am prelevat mostre de piele de pe antebrațele a 37 de pacienți cu cancer de piele expuşi frecvent la soare”, a declarat Ho Yi Wong, autoare principală a studiului şi doctorandă UQ.

Cercetătorii au descoperit că australienii prezintă, în medie, de patru până la cinci ori mai multe mutații la nivelul pielii cu aspect normal comparativ cu datele din studii similare realizate în alte țări, deoarece Australia are un nivel de lumină ultravioletă de două până la patru ori mai mare față de cel din Marea Britanie şi din Europa.

Totodată, studiul a comparat persoane de aceeaşi vârstă şi sex care au fost diagnosticate cu cancer de piele, persoanele dintr-un grup având mai multe cancere de piele, iar cele din al doilea mai puține până la niciunul în ultimii 5 ani. „Am identificat o diferență de 45% între grupuri, cu un număr mult mai mare de mutații pe antebrațele celor cu mai multe cancere de piele”, a remarcat Wong.

Constatările, conform autorului principal al studiului, Kiarash Khosrotehrani, profesor în cadrul UQ, explică de ce persoanele care au avut deja cancer de piele prezintă un risc mult mai mare de a fi diagnosticate mai târziu cu această afecțiune în aceeaşi zonă a corpului.

„Descoperirile sugerează, de asemenea, că în cazul în care reducem nivelurile de mutații la nivelul pielii cu aspect normal, atunci am putea reduce riscul de noi cancere de piele”, a declarat profesorul. De aceea, următorul pas îl reprezintă explorarea terapiilor ce pot reduce cantitatea de mutații la nivelul pielii, a adăugat Khosrotehrani.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.