Mozaic

Alba Iulia găzduiește la Sinagoga din Alba Iulia o conferință internațională despre cercetarea monumentelor funerare

Imagine din cimitirul evreiesc din Alba Iulia (fotografie de arhivă)

Specialiști din țară și din Israel participă vineri, la sinagoga din Alba Iulia, la o conferință internațională despre cercetarea și promovarea monumentelor litice, cu precădere a celor funerare, derulată în cadrul unui proiect finanțat de Ambasada Statelor Unite ale Americii și implementat de Muzeul Național al Unirii (MNU) Alba Iulia.

Potrivit unui comunicat transmis, joi, Agerpres, Sinagoga „Mare Yehezkel” din Alba Iulia găzduiește vineri conferința internațională „Conservation and restoration of stone monuments. Technical data regarding the preservation of lithic goods”, eveniment ce face parte din proiectul „Conservation and restoration of the monumental funerary stones of the jewish cemetery in Alba Iulia”, derulat de MNU Alba Iulia.

„Manifestarea este organizată cu rol educativ, fiind destinată participanților implicați în proiectului, având și un rol de diseminare a informațiilor de specialitate din diverse domenii (istorie, arheologie, conservare și restaurare, epigrafie, arhitectură), în strânsă legătură cu prezervarea patrimoniului cultural mobil și imobil. Conferința reunește specialiști din cadrul unor instituții muzeale și universitare din țară și din străinătate (Alba Iulia, Cluj-Napoca, Făgăraș, București, Sibiu și Ierusalim). Aceștia reprezintă domenii adiacente istoriei, dar în centrul comunicărilor vor sta teme legate de patrimoniul cultural, fie că este vorba de cel mobil ori imobil. De fapt, subiectul principal al evenimentului este axat pe cercetarea, prezervarea și promovarea monumentelor litice, cu precădere a monumentelor sepulcrale/ funerare”, se menționează în comunicat.

Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Alba, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Comunitatea Evreilor din Alba Iulia și MNU Alba Iulia.

La începutul anului, MNU Alba Iulia a câștigat o finanțare de 62.000 de dolari din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americii pentru un proiect care are ca obiectiv protejarea patrimoniului cultural și care, își propune, printre altele, continuarea Taberei anuale de Conservare și Restaurare desfășurată în Cimitirul Evreiesc din Alba Iulia și realizarea unei conferințe destinate importanței cercetării istorice a cimitirelor și a prezervării monumentelor, indiferent de natura lor.

Cimitirul evreiesc din Alba Iulia este cel mai vechi și mai amplu de acest gen din Transilvania.

Alba Iulia a fost singurul oraș din Transilvania în care până la 1848 era permisă legal așezarea evreilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.