Educație

Grevă generală în învățământ începând de luni. Profesorii sunt nemulțumiți de salariile pe care le primesc

Sindicatele din Educație declanșează luni greva generală, nemulțumiți de salarizarea personalului din sistem, protestul urmând să continue până când Guvernul va veni cu o soluție credibilă, care să ofere perspective foarte clare, iar cei care au semnat pentru declanșarea ei vor renunța la această formă de protest.

Sindicaliștii recomandă părinților să țină copiii acasă în timpul grevei, deși au dat asigurări că “nu se va pune lacătul pe școli”.

„Sunt școli care vor fi 100% în grevă și nu are cine să-i supravegheze. Recomandarea pentru părinți este să-i țină pe copii acasă, dar școlile nu se închid. Să fie foarte clar: nu se pune lacătul pe școli. Acolo unde sunt profesori negreviști vor avea grijă de copii dacă aceștia vin la școală”, a declarat duminică președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, la finalul negocierilor de la Palatul Victoria.

Reprezentanții Guvernului au propus în întâlnirea de duminică cu liderii sindicatelor stimulente financiare pentru debutanți și cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate.

Executivul și-a menținut totodată angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, in completarea aplicării Legii salarizării nr. 153, a precizat un comunicat al Guvernului.

Această măsură care vizează creșterea veniturilor, va fi extinsă și pentru celelalte categorii de salariați din Anexa 8.

„Guvernul își asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare și în eliminarea inechităților din legea salarizării. În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât, până la data de 15 iulie, la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare”, se preciza în comunicat.

Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor, a subliniat că pentru a stopa o astfel de acțiune sindicaliștii trebuie să primească din partea Executivului o soluție care să fie credibilă și care să ofere perspective foarte clare. „Eu mi-aș fi dorit și este dorința tuturor celor care lucrează în sistem să nu fi avut loc această grevă generală. Nu ne-am dorit-o, am fost obligați să ajungem aici. Este un cumul de nemulțumiri, iar durata ei va depinde strict de răspunsul pe care îl va da Guvernul și bineînțeles de dorința colegilor noștri”, a precizat duminică Nistor.

Potrivit sursei citate, în perioada următoare vor continua negocierile dintre sindicatele din Educație și autorități, însă acestea trebuie să vină cu „oferte foarte tranșante și clare ca termen și ca sume”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.