Mozaic

„Copilăria în Gulag”, expoziție dedicată memoriei celor 20.000 de copii basarabeni deportați în Uniunea Sovietică

„Copilăria în Gulag” a mai fost prezentată în țara noastră la Timișoara (foto: Institutul ProMemoria)

Imagini foto-documentare care reflectă viața copiilor basarabeni deportați în perioada 1940-1941 și 1944-1953 pot fi văzute, până în 25 iunie, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia în cadrul expoziției „Copilăria în Gulag”, vernisată marți.

Expoziția reunește în jur de 180 de imagini foto-documentare, însoțite de memorii și documente de arhivă valorificate din colecțiile Muzeului Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice al Muzeului Național de Istorie a Moldovei și Muzeului Ținutului Edineț.

Imaginile reflectă viața copiilor basarabeni condamnați la deportare, foamete, rusificare, îndoctrinare și excizare forțată din propriile familii. Sunt imagini cu copii basarabeni în școli din așezările speciale, cu tineri care erau obligați să muncească la defrișarea taigalei, cu copii care s-au născut acolo, cu copii care au murit în deportare.

„În momentul în care am gândit această expoziție, (…), vorbeam de un gest de memorie, un gest simbolic, un gest de justiție simbolică față de copiii care au trecut prin gulag. Astăzi, când prezentăm această expoziție insistăm să spunem și să atragem atenția că ceea ce s-a petrecut în imaginile acestea, astăzi asistăm la o repetare a lor (deportarea copiilor ucraineni în Rusia – nota red.). Sunt aproape trase la indigo, se încearcă o ștergere a identității. Copii ucraineni sunt rupți de familie, se încearcă să li se șteargă identitatea”, a spus unul dintre curatorii expoziției, Ludmila Cojocaru, conferențiar la Universitatea de Stat din Moldova.

La rândul său, Virgiliu Bîrlădeanu, cercetător științific coordonator la Institutul de Istorie din Republica Moldova, a arătat cât de greu a fost acest proiect dedicat „memoriei celor fără vină”, cu răscolirea unor amintiri, fiind necesar la un moment dat implicarea în el a unor psihologi.

Potrivit organizatorilor expoziției, urmare a politicilor represive ale regimului totalitar-comunist în RSS Moldovenească și deportărilor staliniste din anii 1941, 1949 și 1951, au fost deportați circa 20.000 de copii, din care 11.899 de copii numai în al doilea val de deportare, din 5-6 iulie 1949.

Unii dintre copii au venit pe lume chiar în trenul cu deportați sau departe de locurile natale ale părinților și bunicilor. Un număr mare de copii au murit din cauza foametei organizate sau a condițiilor vitrege din instituțiile de plasament.

Expoziția este realizată în cadrul proiectului „Consolidarea culturii europene a memoriei prin diseminarea cunoștințelor istorice și promovarea valorilor democratice: schimbul și implementarea bunelor practici între Lituania și Republica Moldova”, susținut de Programul Dezvoltării Cooperării și Democrației al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania.

„Copilăria în Gulag” a mai fost prezentată în țara noastră la Timișoara.

Evenimentul de la Alba Iulia este organizat de Consiliul Județean Alba, Ambasada Republicii Lituania din Republica Moldova, Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în parteneriat cu Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, Centrul de Excelență Institutul ProMemoria, Institutul de Istorie, MEC, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat “B.P. Hasdeu” din Cahul, Asociația Obștească “Doorluk”, Muzeul Ţinutului Edineț și Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.