Economie

Două solicitări pentru ajutorul de minimis pentru cultura usturoiului și 20 pentru cea a cartofului de consum

Două persoane din județul Alba s-au înscris pentru a beneficia de ajutorul de minimis pentru cultura usturoiului, în cuantum de 3.000 de euro/ha cultivat, iar alte 20 pentru sprijinul acordat celor care cultivă cartofi de consum, în valoare de 200 de euro/hectar.

Potrivit informațiilor prezentate miercuri în cadrul ședinței Colegiului Prefectural al Județului Alba de către directorul executiv al Direcției Județene pentru Agricultură Alba, Doina Vasiu, doi solicitanți s-au înscris, cu o suprafață totală plantată de 1,90 hectare, pentru a beneficia de prevederile HG nr.393/04.05.2023 pentru aprobarea schemei “Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”.

Prin schema propusă, în acest an, pentru susținerea producției de usturoi se stabilește un cuantum de 3.000 de euro/ha cultivat cu usturoi, suprafața minimă eligibilă fiind de 0,3 hectare. Calculul sprijinului se face proporțional cu suprafața de pe care s-a obținut o cantitate minimă de 3.000 de kg/ha.

De asemenea, pentru a beneficia de prevederile HG nr.394/2023 privind aprobarea schemei “Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de cartof de consum, în anul 2023”, s-au înscris 20 de solicitanți, cu o suprafață plantată de 32,5 hectare.

Cuantumul este de 200 de euro/ha, suprafața minimă eligibilă fiind de 0,3 hectare. Calculul sprijinului se face proporțional cu suprafața efectiv cultivată cu cartof de consum de pe care s-a obținut o cantitate minimă de 15 tone/ha cartof de consum.

În ceea ce îi privește pe cei care produc tomate în spații protejate, pentru anul 2023 – Tomate ciclul I, numărul de solicitanți a fost de 39, pentru o suprafață de 4,8 hectare, din care au fost eligibile 3,9 hectare.

În anul 2023, cuantumul ajutorului de minimis pentru producătorii de tomate în spații protejate este în valoare de 3.000 de euro/1.000 mp/beneficiar.

Potrivit Doinei Vasiu, în domeniul agriculturii ecologice au fost depuse și înregistrate începând cu luna ianuarie a acestui an un număr de 413 fișe de către persoane fizice și juridice cu domiciliul/sediul social pe raza județului Alba.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.