Mozaic

Manuscrisele anabaptiste din colecția Batthyaneum vor fi digitalizate printr-o colaborare cu specialiști din Ungaria

Manuscrisele anabaptiste din secolele XVI-XVIII aflate în colecția Bibliotecii Batthyaneum au fost digitalizate printr-un proiect cu Biserica Baptistă din Ungaria, urmând să fie în curând disponibile online, au anunțat miercuri reprezentanții filialei din Alba Iulia a Bibliotecii Naționale a României.

„O colaborare cu Biserica Baptistă din Ungaria a dus la digitalizarea celor 19 manuscrise anabaptiste aflate aici. Digitalizarea a avut loc cu ajutorul unei echipe de profesioniști de la Budapesta, Tripont Fototechnikai Szakuzlet, care a lucrat cu echipamente de ultimă oră, la o calitate excepțională (MSI – multispectral imaging). În curând, toate aceste manuscrise reprezentative pentru comunitatea anabaptistă din Vinț (sec. XVI-XVIII), relevante și pentru istoria Transilvaniei, vor fi disponibile online”, au transmis pe pagina de Facebook cei de la Biblioteca Batthyaneum.

Potrivit sursei menționate, proiectul este coordonat de istoricul Laszlo Balog, directorul bibliotecii universitare a Universității Sapientia din Miercurea Ciuc.

Toată activitatea a fost asistată de un specialist în conservare și restaurare din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Alexandru Știrban.

Înființată la finele secolului al XVIII-lea de episcopul Ignac Batthyany, un erudit desăvârșit, mare codicolog, savant și, deopotrivă, mecena, Biblioteca Battyaneum deține o serie de colecții foarte valoroase, de la incunabule (cărți editate în a doua jumătate a secolului al XV-lea în Europa, în faza de “leagăn” a tiparului – n.r.) la cele de numismatică, cochilii și minerale, precum și un fond de arhivă a istoriei Transilvaniei foarte important.

Tot aici se află și Codex Aureus, cel mai cunoscut și important manuscris medieval occidental anluminat aflat într-o colecție din România, care săptămâna trecută a intrat pe Lista UNESCO.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.