Educație

Un bust al domnitorului Mihai Viteazul, amplasat în incinta Colegiului Național Militar

Un bust dedicat voievodului Mihai Viteazul, ocrotitorul spiritual al Colegiului Național Militar cu același nume din Alba Iulia, a fost dezvelit joi, de Ziua Eroilor, în incinta unității de învățământ.

Realizat de directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei, colonel (r.) Valentin Tănase, pictor și sculptor, monumentul este amplasat în proximitatea platoului colegiului, acolo unde se desfășoară ceremoniile și activitățile specifice instituției.

„Am simțit nevoia unui monument dedicat lui Mihai Viteazul aici, pe platou. De ce? Explicația este foarte simplă. Dacă purtăm numele acestui mare conducător al românilor, spiritul lui trebuie să fie aici, mereu prezent în noi”, a spus comandantul colegiului, colonel Marcel Domșa.

Monumentul a fost sfințit de un sobor de preoți, iar conducerea unității a depus o coroană de flori la baza acestuia.

O statuie reprezentându-l pe Mihai Viteazul se află de câțiva ani și în scuarul din fața clădirii.

Încă de la înființare, în 1919, Liceul Militar s-a numit „Mihai Viteazul”. Inițial a funcționat în Târgu Mureș, iar din 1940 a fost mutat la Timișoara. În anul 1947, și-a încetat activitatea împreună cu celelalte licee militare din țară. A fost redeschis, în anul 1975, în garnizoana Alba Iulia, sub denumirea de Liceul Militar „Mihai Viteazul”.

În prezent, denumirea instituției este Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.