Administrație

Realizarea variantei ocolitoare a Blajului intră „în linie dreaptă”, afirmă primarul municipiului

Municipiul Blaj va avea din 2026 șosea de centură, obiectiv pentru care s-au alocat aproape 205 milioane de lei din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat.

„Varianta ocolitoare a municipiului Blaj intră în linie dreaptă spre execuție! Ieri, 24 mai 2023, Guvernul României a adoptat Hotărârea de Guvern prin care a aprobat indicatorii tehnico – economici aferenți obiectivului de investiții ‘Varianta ocolitoare a municipiului Blaj’, parte complementară a drumului transregio ‘Blaj – Teiuș – A10’!”, a transmis, joi, pe pagina sa de Facebook primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Valoarea totală a investiției este de 204,8 milioane de lei (inclusiv TVA), iar finanțarea se realizează din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operațional Transport 2021-2027, și de la Bugetul de Stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

„Urmează ca Guvernul să aprobe declanșarea procedurilor de expropriere a proprietăților private care constituie coridorul de expropriere al ‘obiectivului de interes public național Varianta Ocolitoare Blaj'”, a menționat edilul.

Rotar a adăugat că, în paralel, Primăria Municipiului Blaj, care implementează acest obiectiv de investiții prin delegare de responsabilitate de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), continuă derularea procedurilor de licitație pentru proiectul tehnic și execuția lucrărilor, realizate pe baza studiului de fezabilitate întocmit anul trecut și aprobat de CNAIR.

Primarul a precizat că, în prezent, sunt evaluate ofertele depuse pentru realizarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor.

„Sunt doi ofertanți, care îmi dau convingerea că termenele anunțate în data de 9 februarie 2023, la semnarea contractului de asociere dintre Municipiul Blaj și CNAIR, vor fi respectate: Până la finalul lunii decembrie 2023 va fi finalizată faza de proiectare; Până la finalul anului 2025 va fi finalizată varianta ocolitoare a municipiului Blaj”, a susținut Gheorghe Valentin Rotar.

În lungime totală de 6,845 km, varianta ocolitoare va avea un viaduct în lungime de aproximativ 300 de metri și 4 sensuri giratorii.

„Realizarea variantei ocolitoare conduce la scoaterea traficului greu și de tranzit din interiorul municipiului Blaj, asigurând dezvoltarea infrastructurii rutiere de transport, reducerea timpilor de parcurs, reducerea costului accidentelor, dar și reducerea costului pentru prevenirea poluării mediului înconjurător (poluare fonică și atmosferică)”, a arătat primarul.

Rotar a menționat că, după inaugurarea variantei ocolitoare, în oraș nu vor mai circula autovehiculele cu o masă mai mare de 3,5 tone, cu excepția celor de aprovizionare, dorința fiind, de asemenea, ca sâmbăta și duminica arterele rutiere situate în zona centrală a municipiului să devină pietonale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.