Sănătate

Semnal de alarmă! Finanțare insuficientă pentru pacienții oncologici din România

Numărul îmbolnăvirilor de cancer în Uniunea Europeană este estimat că va crește cu 24%. Reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică susțin că această afecțiune va deveni prima cauză de deces.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer susține că, în prezent, pacienții oncologici se confruntă cu o acutizare a efectelor unei finanțări insuficiente.

Astfel, în cadrul Săptămânii Europene de Luptă împotriva Cancerului (25 -31 mai), FABC trage un semnal de alarmă cu privire la finanțarea „suboptimală” pentru tratarea bolnavilor oncologici, un număr „din ce în ce mai mare” de pacienți cu cancer semnalând faptul că nu le este asigurat tratamentul în spital.

„Pacienții cu cancer nu au timp să aștepte și au nevoie de tratamentul potrivit, la momentul potrivit. Apreciem eforturile care s-au realizat până acum, solicităm tuturor actorilor responsabili să continue să prioritizeze alocarea resurselor financiare necesare pentru a acorda șansa la viață la care are dreptul fiecare cetățean român.

Orice întrerupere a tratamentului afectează evoluția clinică pozitivă pe care pacientul a obținut-o anterior și se pierd astfel vieți, dar și investițiile realizate. Pentru pacienții noi este importantă inițierea tratamentului cât mai devreme după diagnostic, astfel încât șansa la viață și calitatea vieții lor să fie maximizată”, a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, potrivit unei informări.

Raportul OECD și al Comisiei Europene arată că România are cu 48% mai multe decese în oncologie decât media europeană și peste 20.000 de decese evitabile pe an din această patologie.

„Cancerul reprezintă a doua cauză de deces în țara noastră. În anul 2021 numărul deceselor prin tumori a ajuns la 46.779, iar mortalitatea cea mai frecventă pentru această clasă de boli s-a înregistrat pentru cancer pulmonar, cancer de sân, tumora malignă a pancreasului și tumora malignă a stomacului”, arată reprezentanții asociației.

Ministrul Rafila a modificat Planul Național de Combatere și Control a Cancerului

La finalul lunii trecute, Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat PSD de Cluj, a criticat anunțul ministrului Sănătății privind modificarea Planului Național de Combatere și Control a Cancerului.

Anunțul ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, privind modificarea Planului Național de Combatere și Control a Cancerului, a venit la mai bine de cinci luni după aprobarea prin lege a acestui document strategic și cu două luni înainte de obligația legală ce îi revenea de a prezenta normele de aplicare a legii.

Și deputatul Emanuel Ungureanu a reacționat la intenția ministerul Sănătății de modificare a acestui plan, care „a fost sabotat” chiar de către ministrul Sănătății.

„Insuportabil! Rafila a făcut praf Planul Național de Combatere a Cancerului! (…) După nici 1 an, când ar fi trebuit să avem deja norme făcute de Ministerul Sănătății, nebunie curată, Rafila declară public că nu e bună Legea prin care se pune în aplicare Planul de combatere a cancerului și promite el că face un alt plan de combatere a cancerului pentru care are buget la… anul”, semnala Emanuel Ungureanu la finele lunii aprilie 2023.

Tot atunci, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, a avertizat că va da în judecată Ministerul Sănătății dacă planul nu va fi implementat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.