Complexul Museikon, ce adăposteşte peste cinci mii de obiecte, icoane şi cărţi aflate în colecţiile Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia şi Muzeului Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia, a fost deschis oficial pentru public joi seara.
Complexul muzeal a fost amenajat cu sprijin norvegian în clădirea primului spital militar din România, accesul publicului urmând să fie gratuit pe dura lunii decembrie.
„Este un muzeu într-o construcţie unică pentru istoria României şi un muzeu unic în felul lui, pentru modul în care s-a născut, printr-o colaborare incredibil de plăcută şi de fructuoasă între Consiliul Județean Alba, MNU, Arhiepiscopia Ortodoxă şi Muzeul Universităţii din Bergen, Norvegia”, a declarat, pentru Agerpres, muzeograful Ana Dumitran.
Inaugurarea oficială a Museikon-ului a avut loc în primăvară, însă pentru public muzeul s-a deschis în prezent, ca urmare, conform legislaţiei, a necesităţii asigurării microclimatului interior pentru impresionanta colecţie.
„Inaugurăm un nou muzeu, un muzeu de artă religioasă unic în România. Este un muzeu care respectă standardele unui muzeu modern, de la depozite, depozite de patrimoniu, săli de carantină, laboratoare de restaurare până la sălile de vizitare şi săli pentru ateliere cu copiii sau tinerii”, a afirmat, joi seara, directorul general al MNU, Gabriel Rustoiu.
La rândul său, Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, Irineu, a afirmat că inaugurarea finală a acestui muzeu de icoane şi carte veche şi deschiderea porţilor sale pentru vizitatori şi pelerini de pretutindeni reprezintă o mare bucurie.
„Tezaurul patrimonial bisericesc cuprinde icoane, obiecte de cult şi cărţi de pe raza judeţelor Alba şi Mureş, care, de acum înainte, se vor afla în deplină siguranţă şi în condiţii optime de conservare, încât noi toţi să putem beneficia de prezenţa lor şi, totodată, să le putem să le transmitem în integralitatea lor generaţiilor viitoare spre deplină edificare spirituală”, a declarat înaltul ierarh.
Colecţia muzeului cuprinde peste 5.600 de obiecte, iar prin proiect au fost restaurate 52 de icoane clasate, dintre care 49 de fond şi trei de tezaur. Muzeul găzduieşte cele mai vechi icoane datate din Transilvania, respectiv din 1539. „Maica Domnului cu Pruncul flancată de prooroci” şi „Sfântul Nicolae cu scene din viaţă”, provenite de la o parohie din judeţul Mureş, sunt pe locul al doilea în topul celor mai vechi icoane din România şi sunt singurele supravieţuitoare ale unui atelier al Curţii Voievodale din Moldova.
Vizitatorii au posibilitatea să vadă la Museikon şi rarităţi bibliofile, cum ar fi singurele file existente pe teritoriul României din cea mai veche carte în limba română păstrată – „Evangheliarul” tipărit la Sibiu.
Muzeul a fost amenajat în clădirea care a găzduit primul spital militar din România, una din cele mai vechi construcţii în stil baroc din Alba Iulia, în peretele căreia a fost descoperit, în timpul restaurării, parte din zidul castrului roman Apulum. Clădirea a fost transformată în muzeu de artă religioasă cu sprijin financiar norvegian.
Comentarii recente