Administrație

Un al doilea baraj absorbant, la Șibot, poluat accidental

Un al doilea baraj absorbant, după cel realizat vineri seara la Teiuş, se montează sâmbătă în zona localităţii Şibot pe râul Mureş, în urma unei poluări accidentale cu ulei mineral de transformator provenit de la Termocentrala Iernut.

Întruniţi sâmbătă în şedinţă extraordinară, membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Alba au dispus realizarea a încă unui baraj absorbant pentru preluarea parţială a petelor de ulei mineral.

„Acesta este asigurat de către echipa de intervenţie comună formată din personal din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba, Administraţiei Bazinale Mureş, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba şi al Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Şibot”, se menţionează într-un comunicat transmis Agerpres de către CJSU Alba.

De asemenea, s-a decis continuarea măsurilor stabilite anterior până la remedierea situaţiei apărute şi monitorizarea cursului de apă pe întreg teritoriul judeţului Alba până la dispariţia petelor de ulei.

Vineri seara au fost montate cordoane plutitoare şi materiale absorbante în dreptul oraşului Teiuş.

„În data de 13 aprilie 2018, la ora 12,40, s-a produs o poluare accidentală cu ulei mineral de transformator (de tip MOL Turbine 32K şi MOL Turbine 46K), pe râul Mureş, aval 100 m de Termocentrala Iernut, judeţul Mureş. Cantitatea estimată este de circa o tonă. Personalul specializat AN «Apele Române»- ABA Mureş (GMPRA şi Inspecţia SGA Mureş) s-a deplasat la faţa locului pentru investigaţii în teren şi prelevare de probe. S-a intervenit la sursă pentru stoparea poluării (la Termocentrala Iernut). Conform Fişelor de Produs, uleiul de turbină nu conţine PCBs şi PCTs (bifenil policloruraţi şi trifenil policlorurat), având un impact redus asupra mediului”, se precizează într-un comunicat al Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR).

Poluarea cu ulei s-a dispersat pe o lungime de circa 10 kilometri şi o lăţime de aproximativ 70-80 metri liniari, unde se semnalează pete de ulei discontinue.

Conform comunicatului, nu s-a constatat mortalitate piscicolă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.