Social

Muzeul Unirii. Banderola tricoloră a lui Ovidiu Gritta, exponatul lunii noiembrie

Banderola tricoloră purtată la 1 Decembrie 1918 de Ovidiu Gritta, implicat în organizarea gărzilor româneşti din satele din împrejurimile oraşului Alba Iulia, a fost expusă, marţi, la exact 66 de ani de la moartea acestuia în închisoare, de Muzeul Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia.

„«Exponatul lunii noiembrie» este legat de Marea Unire. O piesă comună pentru 1 Decembrie 1918, dar care se individualizează prin persoana care a purtat această banderolă, un personaj deosebit”, a afirmat, la vernisajul mini-expoziţiei, care poate fi vizitată şi în următoarele săptămâni, directorul general al MNU Alba Iulia, Gabriel Rustoiu.

La rândul său, istoricul Tudor Roșu a dezvăluit că banderola tricoloră este expusă public chiar în ziua în care se împlinesc 66 de ani de la moartea lui Gritta, la vârsta de 66 de ani, în închisoarea Văcăreşti.

El a amintit că, în toamna anului 1918, controlul asupra Transilvaniei a fost revendicat de consiliile naţionale românești, alături de gărzile naționale, ai căror membri erau, în mare parte, veterani ai războiului tocmai încheiat.

Gardiștii purtau în continuare, dat fiind timpul scurt, uniformele armatei austro-ungare, renunţând însă la însemnele acesteia şi purtând, obligatoriu, banderole cu tricolorul românesc.

Câteva din aceste însemne s-au păstrat în colecţiile muzeului din Alba Iulia, fiind şi cazul banderolei purtate de Ovidiu Gritta, care a avut o misiune extrem de importantă în pregătirea momentului de la 1 Decembrie 1918. A organizat gărzile româneşti din mai multe sate de lângă Alba Iulia şi a condus Compania de onoare a oraşului Alba Iulia, cea care a întâmpinat în gară invitaţi de seamă, printre care şi pe Ştefan Cicio-Pop.

„Este un personaj de film, mai puțin cunoscut, deoarece în perioada comunistă nu s-a vorbit despre el”, a spus istoricul. Gritta a fost funcţionar la Banca Albina din Sibiu, iar în timpul Primului Război Mondial a luptat, mai întâi ca soldat, mai apoi ca sublocotenent, ajungând după 1 Decembrie 1918 şef al Poliţiei Alba Iulia.

După 1920, conduce Poliţia din Timişoara, unde a coordonat arestarea mai multor loturi de comuniști, dar și pe cea din Arad, Cluj şi Chişinău.

„Atunci când vin legionarii la putere, caută să-l aresteze. El scapă recurgând la un șiretlic – cheamă un doctor care îi trage mult sânge, ceea ce îl face netransportabil. (…). Atunci când vin comuniștii, îl arestează. La un moment dat, este eliberat, apoi arestat din nou, iar eliberat, iar arestat. Moare în 1953 în închisoarea Văcăreşti”, a spus Tudor Roșu.

Ovidiu Gritta a fost strănepotul lui Mihăilă Gritta (1762-1837) care, după ce a descoperit la Roșia Montană în Muntele Cetate 1,6 tone de aur, a construit șapte biserici și șapte școli confesionale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.