Social

Biserica de la Câlnic va fi reabilitat cu fonduri europene nerambursabile

Biserica evanghelică din cadrul Ansamblului Cetate Câlnic, ansamblu protejat UNESCO, va fi reabilitată printr-un proiect cu fonduri europene, în valoare totală de peste 3,8 milioane de lei, implementat de către Parohia Evanghelică, potrivit unui comunicat transmis Agerpres.

Prin această investiție se urmărește creșterea atractivității turistice a zonei prin dezvoltarea monumentului de importanță mondială – UNESCO, respectiv Biserica evanghelică din cadrul Ansamblului Cetate (Burgviertel) Câlnic.

Cererea de finanțare pentru reabilitarea Bisericii Evanghelice din Câlnic prevede că lucrările de amenajare vor dura maximum 30 luni de la data semnării contractului de finanțare.

Proiectul „Conservarea, reabilitarea și promovarea Bisericii Evanghelice din Câlnic (jud. Alba) componentă a ansamblului protejat UNESCO”, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, are o valoare de peste 3,86 milioane de lei (suma reprezentând valoarea totală a proiectului conform contractului), din care 3,7 milioane de lei reprezintă finanțare nerambursabilă, se menționează în comunicat.

Obiectivele specifice ale proiectului vizează, pe de o parte, lucrări de reabilitare a ansamblului bisericii, iar pe de altă parte digitizarea obiectivului de patrimoniu, precum și întocmirea și operaționalizarea unui plan de marketing cu acțiuni socio-culturale care să consacre obiectivul de patrimoniu în calitate de centru de atracție turistică și să conducă la creșterea numărului de vizitatori cu minim 50% anual.

În esență, se va reabilita monumentul UNESCO – Biserica evanghelică din cadrul Ansamblului Cetate (Burgviertel) Câlnic, în vederea eliminării riscului accentuat de prăbușire, urmând să se amenajeze și doteze acest ansamblu monumental în scopul protejării acesteia si asigurării accesului în deplină siguranță pentru toate categoriile de vizitatori.

Biserica evanghelică, pe care localnicii o cunosc sub denumirea „din Deal”, se consideră a fi fost construită în secolul al XIII-lea, dar structura de acum datează din secolul al XV-lea, fiind mult modificată în secolul al XIX-lea, fapt care a determinat aspectul său neogotic. În cor se păstrează câteva elemente de sculptură din faza inițială – două tabernacole și portalul sacristiei, precum și coloane angajate ce susțineau, cândva, o boltă. Tot aici se află două strane baroce pictate, databile în a două jumătate a secolului al XVIII-lea. Tribună vestică a bisericii adăpostește o orgă datând din 1867, construită de Carl Hesse din Viena.

Cetatea Câlnic, împreună cu celelalte monumente istorice, formează Centrul Cultural Internațional, patronat de Institutul de Arheologie și Istoria Artei al Academiei Române din Cluj-Napoca și Asociația „Ars Transsilvaniae” România.

În spațiile din cetate au fost și sunt organizate mai multe expoziții documentare și de artă, iar capela a devenit aula în care se desfășoară simpozioane, colocvii și conferințe. În aceeași ambianță s-au desfășurat concerte și audiții de muzică medievală, renascentistă sau barocă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.