Economie

Creșterea porcilor. Senatorul Călin Matieș crede că regulile de biosecuritate sunt „imposibil de respectat”

Senatorul PSD de Alba Călin Matieș îi solicită ministrului Agriculturii, Nechita – Adrian Oros, să revină asupra Ordinului 24/29 ianuarie 2021 privind stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploatații de suine, susținând că regulile de biosecuritate impuse sunt imposibil de respectat.

„Crescătorii de porci sunt cei care mi-au tras semnale de alarmă cu privire la acest ordin (aflat în consultare publică – n.r.). (…). Ordinul 24 prevede ca țăranul să nu crească mai mult de 5 porci în gospodărie, nu are voie să aibă scroafă cu purcei, adică nu are voie să facă reproducție. Fermele mari nu au voie ca să vândă către populație purcei și atunci ceea ce se va întâmpla în următorii doi ani este că nu vom avea porc în gospodăriile românilor. Toate acestea ei le pun, cumva, în cârca pestei porcine african, dar există atâtea măsuri de a preveni pesta porcină africană”, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, senatorul Călin Matieș, care este, totodată, și președintele Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale.

Călin Matieș a precizat că a solicitat pe această temă o întâlnire în Comisia de Agricultură, urmând ca marți să participe, alături de el, și cinci crescători de porci.

Matieș a susținut că regulile de biosecuritate nominalizate sunt „imposibil de respectat” de către țăranii care vor să crească în gospodărie mai mult de 5 porci.

„Dacă depășești 5 porci trebuie să respecți regulile de biosecuritate. Sunt reguli imposibile pentru o fermă de 6 porci”, a opinat parlamentarul.

Matieș a declarat că “de la 6 porci în sus” trebuie să ai, printre altele, un medic angajat, să treci zilnic într -un registru date despre supravegherea sanitară a porcinelor, să ai o sală de necropsiere, un punct de pază amenajat, vestiar-filtru, birou pentru șef de fermă, farmacie etc.

„Nu e normal. S-ar putea ca în viitorul apropiat să nu mai avem porc de Crăciun sau porcul de Crăciun să fie adus din Olanda sau din Germania. (…). O să rămânem, cumva, la mâna samsarilor. Adică, a celor care aduc din Germania sau Ungaria pe ascuns sau cu acte false”, a conchis social-democratul Călin Matieș.

Ordinul nr.24/29 ianuarie 2021 pentru stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României se află, în prezent, în dezbatere publică. Potrivit Ordinului, prin exploatație noncomercială de suine se înțelege exploatație de subzistență de creștere a suinelor pentru consum familial, cu un efectiv de maximum 5 capete porci la îngrășat înregistrate în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor (SNIIA) și care îndeplinește prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate, deținută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerțului.

One Comment

  1. Pingback: Ministrul Oros susține că ordinul privind creșterea porcilor oprește activitatea samsarilor – Ziarul Mesagerul de Alba

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.