Economie

Ministrul Oros susține că ordinul privind creșterea porcilor oprește activitatea samsarilor

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, susține că proiectul de ordin privind stabilirea tipurilor de exploatații de suine, lansat în dezbatere publică, nu distruge gospodăria țărănească, ci oprește activitatea ilegală a samsarilor, în timp ce toți crescătorii mari sau mici trebuie să respecte reguli minime de biosecuritate.

„Ordinul 24/2021 este un proiect de ordin, în timp Ordinul 538 dat de domnul Daea (fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea – n. r.) este în vigoare, dar care spune exact același lucru. Din nefericire, dacă în spatele acestui ordin nu stau și acțiuni ale altor instituții care trebuie să se ocupe de oprirea pestei porcine africane, vom continua să ne lamentăm că producem în România doar 25% din consum și că din cele 3,6 milioane de locuri de cazare pentru porcul gras sunt populate sub 900. Toate fermele acelea au fost falimentate. Statul român plătește 600 de milioane (euro – n. r.) despăgubiri din buget, din banii tuturor, deficitul comercial pentru carnea de porc este cel mai mare, a fost de 621 de milioane de euro în 2019. Este clar că toată lumea, și crescătorii mari și crescătorii mici, trebuie să respecte niște reguli, în primul rând niște reguli de biosecuritate ca să putem opri răspândirea pestei porcine africane și relansa creșterea porcului”, a declarat vineri Adrian Oros, la dezbaterile pe buget în comisiile parlamentare reunite pentru buget, finanțe și bănci.

El a adăugat că, prin lansarea proiectului de ordin în dezbatere publică, a dorit să „aducă pe tapet această discuție, care cred că este foarte serioasă: ce facem cu pesta și cum relansăm creșterea porcului?”.

„Sigur că sunt autorități care au atribuții în circulația animalelor și gestionarea mistreților. Ministerul Agriculturii, prin acest ordin pe care l-a adus în dezbatere, repet, în dezbatere, în timp ce există alt ordin cu aceleași prevederi în vigoare, a vrut doar să aducă pe tapet această discuție, care cred că este foarte serioasă: ce facem cu pesta și cum relansăm? Așa, la modul populist, a discuta doar, fără soluții, putem să discutăm în continuare, cum facem din 2017, și lucrurile să se agraveze, nu să se rezolve”, a susținut șeful MADR.

Întrebat dacă prin aceste măsuri nu va distruge gospodăria țărănească, Oros a precizat că, fără respectarea unor reguli minime de biosecuritate, nu vom scăpa de „această boala păcătoasă”.

„În 2019, țara era roșie pentru că nu s-au luat măsuri la timp, din populism. Eu nu spun că vreau să distrug gospodăria țărănească, asta spun unii, eu spun că toți, și cei mici și cei mari, trebuie să respectăm niște reguli minime de biosecuritate până scăpăm de această boală păcătoasă. Să știți că nu este nicio diferență între pesta porcină africană, ca extindere și ca periculozitate, și ceea ce se întâmplă cu această pandemie CoViD. Dacă nu luăm măsuri și nu respectăm măsurile luate, și cei mici și cei mari, nu vom rezolva niciodată această pierdere constantă pe tot ce înseamnă producție de porc”, a mai spus el.

În opinia sa, ordinul ar putea opri activitatea ilegală a samsarilor, a acelor mijlocitori de animale, care poartă porcii domestici dintr-o parte în alta și răspândesc boala.

„Nu are nimeni treabă cu gospodăria țărănească, dar știm că există acei mijlocitori de animale care sunt samsarii și care chiar nu au nicio treabă cu gospodăria țărănească, doar poartă porcii domestici în portbagaj răspândind boala. Reglementarea se referă, în primul rând, la a opri activitatea aceasta ilegală a samsarilor. Am vrut să atrag atenția că avem o problemă reală care se va adânci privind creșterea porcului în România și, dacă nu luăm măsuri chiar nepopulare, dar necesare, nu o să putem opri acest lucru”, a transmis Adrian Oros.

Creșterea porcilor. Senatorul Călin Matieș crede că regulile de biosecuritate sunt „imposibil de respectat”

Proiectul de Ordin 24/2021, lansat la finele lunii ianuarie în dezbatere publică, reglementează creșterea și mișcarea porcilor domestici și clasifică exploatațiile de porci în exploatații non-comerciale (gospodăriile țărănești), unde pot fi crescuți pentru consum familial până la 5 porci, și exploatații comerciale, unde sunt crescuți porci pentru comercializare.

„Ordinul vine să reglementeze activitatea a maxim 2% din crescători, obligând la respectarea unor norme minime de biosecuritate, pentru protejarea celorlalți 98%, care cresc porci pentru consum familial sau au ferme comerciale și respectă legea”, spunea recent Adrian Oros.

România înregistrează 443 de focare active de pestă porcină africană (PPA) în 37 de județe, din care șapte în exploatații comerciale și șase focare în exploatații comerciale de tip A, potrivit datelor anunțate vineri de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost diagnosticate 5.070 de cazuri la mistreți în 41 de județe.

În intervalul 18 februarie 2021 – 25 februarie 2021 au fost înregistrate 22 de focare noi de pestă porcină africană.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.