Economie

Vaccinul anti-CoViD Johnson&Johnson va fi livrat în Europa începând cu 19 aprilie

Sediul central al companiei Johnson&Johnson

Vaccinul împotriva CoViD-19 al grupului american Johnson&Johnson va fi livrat în Europa începând cu 19 aprilie, a anunțat luni societatea, relatează AFP.

Acest vaccin a fost, la jumătatea lui martie, al patrulea care a obținut undă verde din partea Agenției europene pentru medicamente (EMA), după cele de la Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca. El este în prezent administrat doar în SUA și Africa de Sud, dar a fost aprobat și în Canada.

Pentru a putea crește producția și a răspunde cererii, Johnson&Johnson a încheiat în ultimele luni mai multe acorduri cu laboratoare și subcontractanți din Europa, care vor răspunde atât de respectarea compoziției serului, cât și de ambalarea sa în flacoane. Este vorba despre Sanofi, în Franța, de Catalent în Italia și de IDT Biologika în Germania.

Substanța activă, care asigură eficacitatea vaccinului, va proveni de la situl Johnson&Johnson de la Leiden, din Olanda.

UE, care a făcut o comandă de 200 de milioane de doze la laboratorul american (cu o opțiune pentru 200 de milioane de doze suplimentare), ar urma să primească în al doilea trimestru circa 55 de milioane de doze, a explicat la jumătatea lui martie Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. Laboratorul, în ceea ce-l privește, nu a făcut public calendarul exact al livrărilor.

Vaccinul are la bază un vector viral, potrivit unei tehnologii deja utilizate de Johnson&Johnson, în special împotriva virusului Ebola.

El utilizează ca suport un alt virus puțin virulent, transformat pentru a-i adăuga instrucțiunile genetice ale unei părți din virusul responsabil pentru CoViD-19. Odată ajuns în celule, o proteină tipică SARS-CoV-2 este produsă, educând sistemul imunitar să o recunoască.

Acest vaccin este primul, dintre cele care au primit undă verde de la OMS, care nu necesită decât o singură injecție în loc de două, prezentând și avantajul de a putea fi stocat la temperatura frigiderului.

Vaccinarea cu serul Johnson & Johnson ar putea începe la jumătatea lunii aprilie

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.