Social

Instanța supremă respinge definitiv retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum către Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia

Portretul episcopului Batthyány Ignác

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia de retrocedare a imobilului Bibliotecii Batthyaneum, precum și a unor bunurilor mobile, printre care și Codex Aureus.

Pe 4 iulie 2018, Curtea de Apel Alba Iulia a respins solicitarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia de anulare a deciziei prin care Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobiliare care au aparținut cultelor religioase din România a respins cererea acesteia de retrocedare a imobilului Bibliotecii Batthyaneum.

Arhiepiscopia a făcut recurs, respins definitiv de un complet de la Secția contencios administrativ și fiscal a Instanței supreme.

„Respinge recursul declarat de reclamanta Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia împotriva sentinței nr. 153/2018 din 4 iulie 2018 a Curții de Apel Alba Iulia – Secția de contencios administrativ și fiscal, ca nefondat. Definitivă”, se arată în hotărârea Instanței supreme.

Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a respins, în 2015, cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia de retrocedare a imobilului Bibliotecii Batthyaneum, pe motiv că aceasta nu a făcut dovada dreptului de proprietate asupra clădirii la data preluării ei de către statul român.

Decizia a fost atacată la instanța de contencios administrativ.

Donate Provinciei Transilvania de episcopul Batthyany Ignac, în 1798, împreună cu clădirea și terenul aferente, Biblioteca și Institutul astronomic Batthyaneum au fost gândite de donator ca structuri cu un caracter public. După Marea Unire din 1918, Institutul astronomic și Biblioteca au rămas, până la naționalizarea din 1949, în administrarea Episcopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, fiind scutite de impozite și de alte obligații financiare de către statul român. Din 1961, Batthyaneum a devenit filială a Bibliotecii Centrale de Stat, actuala Bibliotecă Națională a României.

Biblioteca Batthyaneum, care funcționează din 1794 în fosta biserică trinitariană din Alba Iulia, deține cea mai valoroasă colecție de manuscrise medievale occidentale de pe teritoriul României, respectiv peste 80%. Aici se află și cel mai vechi manuscris de acest gen, Codex Aureus, realizat între 805 și 810, cunoscut și sub numele de Evangheliarul de la Lorch. Prima jumătate a Codex-ului a ajuns la Alba Iulia în 1786, iar cea de a doua se află la Biblioteca Vaticanului. Coperțile originale se găsesc la muzee din Londra și Roma.

Batthyaneum deține și cea mai mare colecție de incunabule, cărți editate în a doua jumătate a secolului al XV-lea în Europa, în faza de început a tiparului, cu peste 600 de exemplare, adică circa 70% din totalul celor aflate pe teritoriul României. Biblioteca are profil documentar, fiind destinată cercetătorilor și specialiștilor, iar accesul în incintă este permis doar în baza unei autorizații.

One Comment

  1. Pingback: Administrația din Alba Iulia este „dispusă să se implice” în restaurarea Bibliotecii Batthyaneum – Ziarul Mesagerul de Alba

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.