Administrație

Administrația din Alba Iulia este „dispusă să se implice” în restaurarea Bibliotecii Batthyaneum

Autoritățile din Alba Iulia apreciază că, prin decizia dată recent de către Instanța supremă în procesul legat de retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum, se vor putea „aprofunda în mod constructiv” discuțiile începute cu Biblioteca Națională a României, în vederea identificării unor fonduri necesare restaurării clădirii și conservării colecțiilor, arătându-se dispuse să implice și municipalitatea în acest sens.

„Primăria Municipiului Alba Iulia apreciază ca deosebit de importantă încheierea lungului proces de retrocedare a Bibliotecii Batthyaneum și stabilirea unui statut juridic definitiv acesteia, acela de filială a Bibliotecii Naționale a României, condusă de un director. (…) Din acest moment, pe baza unor protocoale de colaborare, se vor putea aprofunda în mod constructiv discuțiile începute cu Biblioteca Națională a României, de data aceasta într-un mod aplicat, în vederea identificării unor fonduri necesare restaurării clădirii și conservării valoroaselor și rarelor, chiar unicelor colecții, pe care prestigioasa instituție le adăpostește”, a transmis, vineri, primarul Gabriel Pleșa.

Edilul a adăugat că un obiectiv care s-ar putea constitui într-un proiect ar fi și amenajarea unui muzeu al observatorului astronomic.

„Un muzeu, care s-ar constitui într-un rar și atrăgător obiectiv, dată fiind raritatea unor astfel de obiective. Acestea ar fi, printre altele, prioritățile și direcțiile de urmat, la realizarea cărora ne angajăm să participăm și noi, în limita legislației și a fondurilor pe care le-am putea atrage prin proiecte comune”, a mai arătat, pe pagina sa de Facebook, Gabriel Pleșa.

Acesta a menționat că numele Alba Iulia este legat de cel al Bibliotecii Batthyaneum și prin Codex Aureus.

„De aceea ne simțim obligați să implicăm și municipalitatea în conservarea și numerizarea valoroaselor colecții de manuscrise, incunabule și carte veche occidentală rară și în valorificarea excepționalului tezaur european, chiar universal constituit prin bibliotecă, observator astronomic, arhivele istorice și rarele colecții de bunuri culturale mobile, incluse în toate categoriile muzeale”, a conchis edilul.

Biblioteca Batthyaneum, care funcționează din secolul al XVIII-lea în fosta biserică trinitariană din Alba Iulia și unde se află cea mai valoroasă colecție de manuscrise medievale occidentale de pe teritoriul României, nu a putut fi restaurată, ea făcând obiectul unui litigiu în justiție.

Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a respins, în 2015, cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia de retrocedare a imobilului Bibliotecii Batthyaneum, pe motiv că aceasta nu a făcut dovada dreptului de proprietate asupra clădirii la data preluării ei de către statul român.

Decizia a fost atacată la instanța de contencios administrativ. În 4 iulie 2018, Curtea de Apel Alba Iulia a respins solicitarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia de anulare a deciziei prin care Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobiliare care au aparținut cultelor religioase din România a respins cererea acesteia de retrocedare a imobilului Bibliotecii Batthyaneum.

Instanța supremă respinge definitiv retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum către Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.