Politică

Cum se va vota duminică la alegerile locale parțiale

Alegătorii își pot exercita dreptul de vot în localitatea de domiciliu sau de reședință, după caz, numai pe baza unui act de identitate valabil. Se poate vota și cu un act de identitate românesc care a expirat în perioada 1 martie 2020 – 27 iunie 2021.

Cetățenii Uniunii Europene înscriși în lista electorală complementară pot vota pe baza oricărui document valabil care le atestă identitatea.

Cei care se vor prezenta duminică la urne trebuie să poarte masca de protecție în secția de votare și în localul de vot.

În ceea ce privește procedura de vot, alegătorii vor trebui ca, în fața operatorului de calculator, să-și îndepărteze masca de protecție pentru identificare, să semneze lista electorală, apoi să preia, de la membrii secției de votare, buletinul de vot și ștampila, iar după exercitarea dreptului de vot să restituie ștampila.

Peste 1.000 de angajați ai MAI vor fi mobilizați, duminică, pentru asigurarea măsurilor de ordine publică în zona secțiilor de vot.

Echipajele de polițiști și jandarmi vor asigura protecția celor 176 de secții de votare inclusiv în noaptea de sâmbătă spre duminică.

De la nivelul IGPR și al IGJR au fost desemnați ofițeri pentru activități de sprijin în cazul structurilor din cele 23 de județe în care se desfășoară alegeri, au anunțat reprezentanți ai MAI.

Alegeri locale parțiale în Ciuruleasa și Meteș

Alegătorii români își pot exercita dreptul de vot numai pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic sau carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.

La alegerile locale de duminică va fi folosit Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot și de Prevenire a Votului Ilegal.

Prezența oricărei persoane în cabina de vot, în afara celei care votează, este interzisă.

„Alegătorul care din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el. Acesta nu poate fi din rândul membrilor biroului electoral al secției de votare, al persoanelor acreditate, al candidaților și nici operatorul de calculator”, au precizat reprezentanți ai MAI.

Totodată, Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) prelungește programul de lucru cu publicul în cele 23 de județe unde se desfășoară alegeri locale parțiale, în preziua și ziua acestora, venind în sprijinul cetățenilor Uniunii Europene care doresc eliberarea certificatelor de înregistrare a rezidenței în vederea participării la vot.

„Programul de lucru al structurilor teritoriale pentru imigrări din circumscripțiile electorale unde sunt organizate alegerile parțiale a fost prelungit pentru a răspunde tuturor solicitărilor de înregistrare a rezidenței formulate de către cetățenii europeni, sâmbătă, 26 iunie, între orele 8,00 – 16,00, iar duminică, 27 iunie în intervalul orar 7,00 – 21,00”, informează IGI.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.