Economie

Ministrul Mediului donează 500 de mc de lemn persoanelor afectate de inundații

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, va dona, în cadrul vizitei pe care o efectuează marți în județul Alba, din partea RomSilva, 500 metri cubi de lemn de construcții persoanelor afectate de inundațiile produse la mijlocul lunii iulie în mai multe localități din Apuseni.

„Vom preda o donație din partea RomSilva persoanelor afectate, o cantitate de 500 metri cubi de lemn de construcții pentru acele persoane care au suferit în urma inundațiilor”, a declarat, la Alba Iulia, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, în debutul vizitei pe care o efectuează marți în mai multe localități din Alba – Roșia Montană, Sohodol și Ocoliș.

Tanczos Barna a menționat că RomSilva a asigurat și transportul lemnului până la destinație.

„Autoritatea publică locală ne va ajuta cu atribuirea către persoanele afectate. Cantitatea de masă lemnoasă va fi predată la autoritatea publică locală”, a precizat ministrul.

Tanczos Barna a mai spus că rolul ministerului este de a verifica dacă aceste inundații au afectat din punct de vedere al protecției mediului aceste zone, dacă au creat riscuri suplimentare pe tot ceea ce înseamnă administrarea punctelor sensibile unde sunt depozitate deșeuri sau sunt depozitate deșeuri industriale periculoase.

El a amintit și că, în cursul zilei de luni, Guvernul, prin Comitetul Național de Situații de Urgență, a mai aprobat un sprijin pentru zonele afectate, respectiv case modulare, combustibil, conserve, alimente, apă potabilă.

„Vom face o inventariere a procedurilor de evaluare a pagubelor. Este foarte important ca, în cel mai scurt timp posibil, aceste pagube să fie evaluate, să fie puse pe masa guvernului. Separat, vor fi evaluate pagubele asupra infrastructurii și construcțiilor publice din proprietatea autorităților publice locale sau ale statului român – drumuri naționale, drumuri județene, drumuri comunale sau străzi. Separat vor fi evaluate și pagubele persoanelor fizice”, a spus Tanczos Barna.

Ministrul a avut marți dimineața și o ședință la sediul Prefecturii Alba cu reprezentanții instituțiilor implicate în gestionarea efectelor inundațiilor.

„Am discutat inclusiv cu deconcentratele despre asigurarea și alocarea sprijinului social, acest ajutor social care vine prin AJPIS și prin Ministerul Muncii, și facem o evaluare a situației după o săptămână și ceva, după zece zile de la inundații, să vedem care este stadiul procesului de evaluare și constatare a pagubelor. Am discutat cu colegii mei de la Apele Române. Zilele trecute au fost alocate mai multe resurse din partea județelor învecinate, au fost trimise utilaje suplimentare în locațiile unde trebuiau refăcute drumurile, unde albia râului a fost distrusă și trebuia refăcută. Vom aloca în continuare resurse de la Apele Române pentru refacerea albiilor și pentru consolidarea malurilor unde este nevoie”, a declarat demnitarul.

Ministrul a mai spus că a solicitat celor de la Agenția de Mediu și Garda de Mediu să facă imediat o listă a potențialelor surse de poluare și starea acestora în urma inundațiilor, pentru a fi pregătiți pentru orice eventualitate și pentru a putea interveni acolo se constată o deteriorare, de exemplu, a digurilor sau acolo unde există un risc suplimentar de poluare pe depozitele industriale sau la exploatațiile miniere

One Comment

  1. Pingback: Romsilva anunță că începe să doneze cei 500 de metri cubi de lemn pentru cei afectați de inundațiile din Alba – Ziarul Mesagerul de Alba

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.